Novi vlasnici preuzimanje Business.hr uvjetovali smjenjivanjem glavne urednice

TJEDAN dana nakon što je objavljena, tada još neslužbena, informacija o tome da će poslovni list Business.hr, kao i njegovo online izdanje, preuzeti bosanski poduzetnik Mujo Selimović i tvrtka "Mreža znanja", stiglo je prvo razočarenje.

Unatoč tome što su tijekom pregovora o preuzimanju i samog procesa preuzimanja obećavali da se kao novi vlasnici neće miješati u uređivačku politiku, jučer navečer su ipak prekršili obećanje te su potpisivanje ugovora uvjetovali smjenjivanjem aktualne glavne urednice Đurđice Klancir s uredničke dužnosti.

Ovu informaciju doznali smo iz neslužbenih, ali pouzdanih, izvora koji nam tvrde da su novi vlasnici tako prekršili jedno od glavnih poglavlja prilikom pregovora o preuzimanju Businessa. Time u vodu padaju sve njihove tvrdnje o nemiješanju u uređivačku politiku lista, a što bi moglo izazvati val odlazaka kvalitetnih uredničkih i novinarskih kadrova unutar Businessa.

Govori se o tome da bi iz Businessa čak mogla otići većina novinara i urednika koji više neće htjeti stavljati svoje potpise iza priloga koji bi se trebali objavljivati pod novom uređivačkom palicom, jer je naime zahtjev za smjenom Đurđice Klancir i više nego očit znak o tome kakav se odnos novih vlasnika može očekivati prema urednicima rubrika, ali i novinarima, osobito onima koji su se bavili istraživačkim radom.

Selimović "Mreži znanja" prepustio upravljanje

Neslužbeno doznajemo da će Selimović, koji bi u Business.hr trebao imati većinski udjel, upravljanje tvrtkom prepustiti "Mreži znanja" koja će, pak, imati manjinski udjel u vlasništvu. Navodno su upravo predstavnici "Mreže znanja" uvjetovali odlazak Đurđice Klancir s uređivačke funkcije, dok Selimovićeva uloga u tom zahtjevu zasad nije jasna.

Prošli tjedan je najava o preuzimanju Businessa stigla kao vijest o "spašavanju" tog poslovnog dnevnika kojega je sada već bivši vlasnik, švedska medijska grupacija Bonnier AB, odlučio ugasiti još prije dva mjeseca. Tijekom tog perioda nad uposlenicima je poput sablje pod vratom, prijetila mogućnost masovnog otpuštanja novinara i djelatnika.

Businessovi pravnici odmah su se bacili u potragu za novim vlasnicima u čemu su i uspjeli, međutim razočarenje je stiglo i brže nego što se itko mogao nadati.

R.I.
Foto: Index (Arhiva)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.