Novi iranski predsjednik: Pokreti otpora će se suprotstaviti cionistima

Foto: EPA

Novoizabrani iranski predsjednik Masud Pezeškian potvrdio je iranski protuizraelski stav, rekavši da pokreti otpora diljem regije neće dopustiti nastavak "kriminalnih politika" Izraela prema Palestincima. "Islamska revolucija uvijek je podupirala otpor naroda regije protiv nelegitimnog cionističkog režima", rekao je Pezeškian u poruci Hasanu Nasralahu, vođi libanonskog Hezbolaha.

Ovi komentari daju naslutiti da neće biti promjene u regionalnim politikama nadolazeće vlade pod relativno umjerenim Pezeškianom koji je pobijedio svoga tvrdolinijaškog suparnika u prošlotjednom drugom krugu izbora.

"Siguran sam da pokreti otpora u regiji neće dopustiti da ovaj režim nastavi svoje ratno huškanje i kriminalne politike protiv potlačenog naroda Palestine i drugih nacija regije", prenose iranski mediji Pezeškianovu izjavu.

Izrael se još nije oglasio

Šijitski Hezbolah i sunitski Hamas dio su regionalnih frakcija poznatih kao Osovina otpora koje podupire Iran. Izrael nije zasad komentirao Pezeškianove izjave.

Izraelski rat protiv Hamasa u Gazi počeo je nakon što je islamistička militantna skupina koja vlada palestinskom enklavom pokrenula napad na južni Izrael 7. listopada prošle godine, u kojem je stradalo 1200, a oteto oko 250 osoba, prema izraelskim podacima.

Više od 38.000 Palestinaca ubijeno je u izraelskoj vojnoj ofenzivi, a ozlijeđeno je 88.000, prema ministarstvu zdravstva Gaze.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.