Novi detalji: Što sve znamo o tipu koji je slao bombe Trumpovim protivnicima

Foto: EPA

CESAR Sayoc (56), muškarac za kojeg se sumnja da je poslao paket-bombe političkim protivnicima Donalda Trumpa, svoje političke stavove, ali i prijetnje objavljivao je vrlo otvoreno na društvenim mrežama. 

Profili na njegovim društvenim mrežama, kao i bijeli kombi u kojem je živio, puni su poruka potpore predsjedniku Donaldu Trumpu, kao i provokativnih fotografija i memova koji napadaju liberale, javlja CNN. Na jednom videu na Facebooku Sayoc, inače registrirani član Republikanske stranke, nalazi se na Trumpovom skupu održanom 2016. godine s kapom s natpisom "Make America great again". Svoje stavove nije krio pa je tako i bivšoj šefici Debri Gureghian rekao da sebe smatra bijelim suprematistom. Ona je ispričala da joj je Sayoc rekao kako bi "lezbe poput nje i druge manjine trebalo poslati na otok".

Nakon uhićenja izjavio da mu nije bila namjera ikoga ozlijediti

Podsjetimo, Sayoc, inače stanovnik Aventure na Floridi, uhićen je zbog slanja eksplozivnih paketa istaknutim demokratima i njihovim pristašama. Uhićen je u Plantationu, gradiću blizu Fort Lauderdalea u Floridi, dok je bio u svom kombiju u kojem je i živio. Optužen je po 5 točaka, a mogao bi biti osuđen na 48 godina zatvora. Pred saveznog suca izaći će ovog ponedjeljka. Nakon uhićenja rekao je istražiteljima da bombe nisu bile namijenjene da nekoga ozlijede i da mu to nije bila namjera.

Aktivan na društvenim mrežama

Sayoc je bio vrlo aktivan na društvenim mrežama. Imao je dva profila na Facebooku i tri na Twitteru. Jedan video koji je objavio na društvenim mrežama jasno pokazuje osumnjičenika na Trumpovom skupu, a čini se da je riječ o kampanji 2016. godine. Drugi video, pak, pokazuje osumnjičenika na Trumpovoj inauguraciji.

Osim ovih snimki, Sayoc je na društvenim mrežama objavljivao nekoliko teorija urote te memove i članke koji govore protiv Hillary Clinton. U jednom tvitu prijetio je i bivšem potpredsjedniku Joeu Bidenu te  bivšem državnom tužitelju Ericu Holderu.

Također je objavljivao antimuslimanske memove, adresu Georgea Sorosa te nekoliko fotografija domova nekih od ljudi koji su kasnije dobili bombe putem pošte.

Glasnogovornik Facebooka izjavio je za CNN kako su u petak zatvorili Sayocov račun. Dodao je i da je Sayoc već prije kršio pravila Facebooka te da su neki njegovi postovi ranije bili uklonjeni, no da nijedan nije bio toliko ozbiljan da bi Facebook ugasio njegov račun.

Od prije poznat policiji, 2002. godine osuđen zbog prijetnji bombom

Uz to, Sayoc je već prije imao problema sa zakonom. Do sada je bio devet puta uhićen zbog prevare, posjedovanja droge i krađa, i to uglavnom u Floridi. 2002. godine telefonom je uputio prijetnju da će raznijeti bombom tvrtku zaduženu za opskrbu strujom Florida Power and Light Co. Proglašen je krivim te osuđen uvjetno na godinu zatvora.

Obitelj ga je nagovarala da ide na liječenje

Njegov bivši odvjetnik Ronald S. Lowy, koji sad zastupa njegovu majku i sestre, rekao je da su mu one govorile kako bi trebao ići na liječenje.

"On misli da je s njim sve u redu”, rekao je Lowy u telefonskom intervjuu za CNN nedugo nakon što se susreo s obitelji osumnjičenog. Dodao je i da njegova majka, koja je operirana u petak, ne može shvatiti njegove stavove i ponašanje. Prema izvještaju o bankrotu koji je potpisao 2012. godine, Sayoc je naveo da živi s majkom. Lowy je otkrio i kako je Sayocov otac Filipinac, a majka Talijanka.

Bio je uzoran radnik s radikalnim stavovima

Gureghian, koja je glavna upraviteljica New River Pizza & Fresh Kitchena u Fort Lauderdaleu, rekla je kako je Sayoc koristio svoj bijeli kombi za dostavu njihove hrane tijekom noći. Posao dostavljača u njihovoj tvrtki radio je do siječnja ove godine kad je dao otkaz zbog drugog posla.

Rekla je da je znala kako je imao problema te da je o sebi govorio da je bijeli suprematist. Sayoc nije volio gej ljude, crnce, Židove i sve koji nisu bijelci, dodala je.

Iako su joj bili odbojni njegovi politički stavovi, nije ga otpustila jer je dobro radio svoj posao. Izjavila je kako je bio uzoran radnik te je dodala kako ne može razumjeti da je poslao te bombe. Budući da je lezbijka, Sayoc joj je rekao da će gorjeti u paklu, izjavila je za CNN.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.