Nove prognoze: Desni populisti postat će najjača snaga u Europskom parlamentu

Foto: EPA

PREMA novoj službenoj projekciji izbornih rezultata za Europski parlament, euroskeptici već mogu otvarati šampanjac.

Naime, tri euroskeptične, desničarske i/ili populističke parlamentarne grupe - Europski konzervativci i reformisti (ECR), Europski savez za narode i nacije (ENF) i Europa slobode i izravne demokracije ( EFDD)  - zajedno će imati 184 mjesta.

>> EU objavio nove projekcije izbora, u Hrvatskoj su moguća velika iznenađenja

To pak znači da bi ove tri grupe, kad bi se ujedinile, bile najjača parlamentarna grupa u novom sazivu Europskog parlamenta, za koji će se glasati između 23. i 26. svibnja. Ova bi grupa imala 10 zastupnika više nego trenutno najjača grupa, Europska pučka stranka, koja, prema projekcijama, dobiva 180 mjesta u parlamentu s ukupno 751 mjestom.

No čak i ovako razjedinjeni, desni populisti i euroskeptici bit će najjača snaga u EP-u. Štoviše, Europski parlament bilježi i ukupni broj mjesta koji će dobiti euroskeptične stranke, neovisno o grupi kojoj pripadaju. A taj je broj sada još veći - čak 234 od 751 mjesta.

Prema projekciji, nakon pučana slijede Socijalisti i demokrati (S&D) sa 149 mjesta, dok je treći Savez liberala i demokrata za Europu (ALDE) sa 76 mjesta. U slučaju da se ALDE-u na kraju ipak pridruži francuski En Marche Emmanuela Macrona, imat će ukupno 96 mjesta.

Projekcija rezultata EU izbora po parlamentarnim grupama, izvor: Europski parlament

>> Desnica polako, ali sigurno osvaja Europu. Zašto?

ECR će dobiti 66 mjesta, ENF 62, a EFDD 45 mjesta, što je za sve tri desno-populističke grupe napredak u odnosu na zadnje objavljene projekcije, iz ožujka.

Salvini, Orban i drugi već zovu na ujedinjenje desnice

Desničarski lideri kao što su talijanski ministar obrane i potpredsjednik vlade Matteo Salvini, koji i predvodi ENF, i mađarski predsjednik Viktor Orban, već su pozvali na ujedinjenje svih antiimigrantskih, euroskeptičnih i krajnje desničarskih stranaka diljem Europske unije u zajedničku "osovinu" koja bi preuzela kontrolu nad EU institucijama, javlja Independent.

Još je zanimljivije da je i bivši savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa, Steve Bannon, rekao kako želi pomoći ujediniti europsku desnicu, iako je naišao na prilično hladan odjek tih stranaka. 

Valja ipak napomenuti da će ove tri desničarske grupe imati prevagu u EP-u prvenstveno zahvaljujući činjenici da britanska Konzervativna stranka, za razliku od drugih stranaka desnog centra, odnosno umjerenih konzervativaca i demokršćana, nije dio europskih pučana, već ECR-a. 

Predsjednik Europske komisije ipak će biti pučanin

Nadalje, upitno je bi li britanski konzervativci pristali na savez s krajnjim desničarima kao što je francusko Nacionalno okupljanje (nekadašnja Nacionalna fronta) na čelu s Marine Le Pen. A čak i ako bi, britanski zastupnici će u EP-u biti samo privremeno, dok se britanska vlada i parlament konačno ne dogovore s Bruxellesom o uvjetima Brexita.

Isto tako, budući da će euroskeptici i desničari na EU izbore ipak izići razjedinjeni, praktički je sigurno da će, prema sustavu "Spitzenkadidata", novi predsjednik Europske komisije doći iz redova pučana. Naime, Spitzenkandidat, odnosno kandidat kojeg parlamentarna grupa izabere za mjesto predsjednika Komisije iz grupe koja ostvari najbolji rezultat automatski postaje predsjednik EK-a.

To će, dakle, prema projekcijama, biti Manfred Weber, Spitzenkandidat pučana, pri čemu će zamijeniti pučanina Jean-Claudea Junckera. 

Projekcije EP-a temelje se na predizbornim anketama iz svih 28 država članica EU-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.