Novac na računu ne donosi kamatu - postoji li alternativa?

Foto: Press

GRAĐANI na računima drže preko 35 milijardi eura sa gotovo nepostojećim kamatnim stopama. Sa Markom Bogdanom iz InterCapitala smo razgovarali o tome postoje li alternative koje mogu ponuditi više?

Svatko tko je zadnjih godina pokušao oročiti novac u banci je ostao neugodno iznenađen sa kamatom. One su zaista niske, gotovo na nuli već duže vrijeme. Razlog tome leži u višegodišnjoj politici centralnih banaka, ali ono što nas sve zanima je postoji li dovoljno dobra alternativa? Postoji!

Narodna obveznica izdana početkom godine je pokazala da postoji interes, samo je potrebno ponuditi dovoljno dobar prinos uz što manji rizik. No, narodna obveznica nije jedino rješenje, odlična alternativa za štednju je i InterCapital Short Term Bond, nisko rizični investicijski fond u kojemu se trenutno može očekivati godišnji prinos između 3,1% i 3,3%.* Više o fondu saznajte na ovom linku.

Nisu li investicijski fondovi rizični?

Postoji mnogo vrsta investicijskih fondova. Većina nas taj naziv povezuje sa dioničkim fondovima za koje pomak od +/- 10% ili 20% u godini nije neobičan. No, na drugom kraju tog spektra rizika se nalaze konzervativni fondovi poput InterCapital Short Term Bond fonda koji imovinu investira isključivo u državne obveznice i slične papire koje izdaju države poput Njemačke, Francuske, Belgije i ostalih u eurozoni.

Za još niži rizik, ovaj fond je fokusiran na ulaganja sa kratkim rokom dospijeća. Na taj način možemo gotovo u potpunosti eliminirati tzv. volatilnost. U praksi to znači da kod takvog fonda možemo očekivati da kretanje cijene izgleda kao gotovo ravna crta koja polagano raste, a ne kao kod klasičnog fonda koji ima veće pozitivne ili negativne pomake.

Ako uložim u fond, kako mogu doći do novaca ako mi se pojave neplanirani troškovi?

Ništa lakše! Za razliku od oročenja u banci gdje se ugovorom vežete na neki vremenski rok, u InterCapital Short Term Bondu imate potpunu slobodu. Možete uplaćivati kada god imate kakav višak i isplaćivati kada god vam zatreba.

Na primjer, imam 2.000 eura viška i uplatim u fond. Za koji tjedan me sestra zamoli da joj posudim 400 eura za servis auta. Napravim isplatu i sljedeći dan je novac već kod nje. Za nekoliko dana mi vrati novac i mogu ga nazad uplatiti u fond. Potpuno sam slobodan i nema nikakvog unaprijed određenog roka kojeg bih se morao držati, a cijelo vrijeme na novac u fondu ostvarujem očekivani godišnji prinos od neto 3,1%-3,3%*. I najvažnije, sve transakcije kupnje i prodaje udjela se izvršavaju bez ulazne ili izlazne naknade.

Iako su neke od banaka počele značajno podizati kamatu na štednju, smatram da ovaj fond i dalje ima veliku prednost pred oročenjem zbog slobode podizanja novca u bilo kojem trenutku.

Ako smo dobro shvatili iz primjera, za početak ulaganja nije potrebna veća svota?

Upravo tako. Primjer koji sam spomenuo vrijedi i za 2, 20 i 200 tisuća eura. Bez obzira na uplaćeni iznos, postotni prinos je isti jer ne postoje razine sa recimo većim prinosima za veće uplate. Prosječan klijent u našem fondu ima 20.000 eura, ali u toj skupini ima mnoštvo onih sa iznosima od par desetaka eura do onih koji drže puno veće iznose.

Neki u njega odvajaju višak od plaće, a znam nekoliko primjera klijenata koji su prodali nekretninu i drže novac u fondu dok se ne pojavi nova prilika. Dostupan je svima, jedino ograničenje je da je minimalna jednokratna uplata 300 eura, a putem trajnog naloga samo 30 EUR.

Tko upravlja InterCapital Short Term Bond fondom?

Fondom upravlja InterCapital Asset Management. S radom smo počeli 2004. godine i do danas smo narasli do pozicije najvećeg domaćeg nezavisnog društva za upravljanje imovinom. Trenutačno upravljamo sa nešto više od 360 milijuna eura imovine klijenata u dvadesetak različitih fondova.

Za svoj rad smo do sada dobili 20-ak različitih međunarodnih nagrada, od kojih nam je možda najdraža ona časopisa EMEA Finance, koji nas je proglasio najboljim društvom za upravljanje imovinom u Hrvatskoj - šesti put zaredom.

No, istaknuo bih da je imovina firme i fondova u potpunosti odvojena. Dakle, nitko tko uloži u fond nikako ne ovisi o radu našeg poduzeća, nego isključivo o kretanju cijena papira u koji je fond uložio sredstva. Naš rad svakodnevno nadzire HANFA tako da svi ulagatelji imaju i regulatornu zaštitu.

Kako mogu uložiti u ovaj fond?

Najjednostavniji način je preko naše mobilne aplikacije MyCapital. Pomoću aplikacije možete uložiti, pratiti stanje, prodavati udjele i još puno toga. MyCapital možete skinuti ovdje - MyCapital aplikacija.

A ako imate više pitanja o InterCapital Short Term Bondu ili nekom drugom našem fondu, slobodno nam se javite preko društvenih mreža, dogovorite online ili sastanak uživo s našim investicijskim savjetnicima. Ili navratite u Masarykovu 1 ako ste u Zagrebu!

* Za izračun ciljanog neto prinosa fonda uzeli smo u obzir trenutni neto prinos portfelja (na 25.9.2023.) te reinvestiranje dospijeća u narednih par mjeseci. Predstavljeni scenariji procjena su budućeg prinosa na temelju dokaza iz prošlosti o tome kako se vrijednost ovog ulaganja mijenja i/ili trenutačnih tržišnih uvjeta i nisu točan pokazatelj. Ono što ćete ostvariti razlikovat će se ovisno o rezultatima tržišta te o tome koliko ćete dugo zadržati ulaganje. Budući prinos podliježe oporezivanju, koje ovisi o osobnoj situaciji svakog ulagatelja i koje se može mijenjati u budućnosti te ulaganje može dovesti do financijskog gubitka. Značajni rizici kojima je fond izložen su kamatni rizik, valutni rizik, kreditni rizik, rizik koncentracije i rizik likvidnosti. Detaljan opis svih rizika kojima je fond izložen naveden je u Prospektu Fonda u dijelu "Rizici“.

Informacije su samo u informativne svrhe i ne služe kao preporuka za donošenje investicijskih odluka. Trgovanje je rizično i nije pogodno za sve ulagače. Prije nego što donesete odluke o ulaganju, pročitajte uvjete financijske usluge i pobrinite se da razumijete rizike.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.