Nova pravila u Italiji: Djeca koja nisu cijepljena ne smiju u školu

Screenshot: Ruptly

TALIJANSKOJ djeci rečeno je da ne dolaze u školu ako ne mogu dokazati da su cijepljena. Do ove nesvakidašnje zabrane došlo je nakon višemjesečne rasprave oko obaveznog cijepljenja. 

Roditelji necijepljene djece bit će kažnjeni kaznama do 500 eura ako ipak pošalju djecu u školu. Djecu ispod šest godina moći će se poslati natrag kući, javlja BBC.

Novi zakon donesen je usred vala novih slučajeva ospica koje su, kao i u brojnim drugim svjetskim zemljama, doživjele veliki povratak zbog pada procijepljenosti među općom populacijom. Ipak, talijanski dužnosnici tvrde da se procijepljenost popravila otkad je zakon donesen.

Naime, stopa procijepljenosti pala je ispod 80%, dok Svjetska zdravstvena organizacija drži da je stopa od 95% potrebna kako bi se zaustavilo širenje zaraze. Naime, to je stopa kada se takozvani "imunitet krda" aktivira, što znači da je dovoljni postotak populacije cijepljen da bi gotovo onemogućio širenje zaraze među onima koji ne mogu biti cijepljeni: bebe premlade da bi se cijepile i bolesnike s kompromitiranim imunitetom. 

Djeci vrtićke dobi zabrana, roditeljima školske djece kazne

Jedan od njih je i osmogodišnjak koji se oporavlja od leukemije i koji nije mogao ići u školu prošlog mjeseca zbog svog slabog imuniteta i previsokog postotka učenika koji se nisu cijepili, uključujući nekoliko njegovih kolega iz razreda. 

Talijanska zdravstvena agencija objavila je podatke prema kojima je stopa imunizacije, odnosno procijepljenosti, narasla gotovo na 95% ili nešto ispod te stope za djecu rođenu 2015., ovisno o pojedinom cjepivu.

Takozvani Lorenzinov zakon, nazvan tako po bivšem ministru zdravstva koji ga je uveo, djeca moraju primiti niz obaveznih cjepiva prije nego što krenu u školu, uključujući ona za vodene kozice, dječju paralizu, ospice, zaušnjake i rubeolu. 

Djeca do šest godina bit će isključena iz vrtića i jaslica ako ne budu imali potvrdu o cijepljenosti. Djeci između šest i 16 godina ne može se zabraniti odlazak u školu, ali njihovim roditeljima prijete kazne ako ne dovrše obaveznu imunizaciju djece.

Nova talijanska vlada prvo se protivila zakonu o cijepljenju pa se predomislila

Krajnji rok za potvrdu cijepljenosti završio  je jučer, nakon jedne odgode. "Sada su svi imali vremena sve nadoknaditi", rekla je ministrica zdravstva Giulia Grillo za talijanske novine La Republica i dodala kako su pravila sada jasna: "Nema cjepiva, nema škole".

Zanimljivo je da je potpredsjednik vlade Matteo Salvini navodno vršio pritisak na Grillo da dodatno odgodi rok za cijepljenje, odnosno pribavljanje dokumentacije o cijepljenju, ali ministrica se oduprla pritisku. Štoviše, kad je koalicija populističkog Pokreta pet zvijezda i desničarske Lige formirala vladu, najavila je da će odbaciti obavezno cijepljenje iako je kasnije promijenila stav. Obje su se stranke našle pod kritikama da pokušavaju progurati politike usmjerene protiv cijepljenja. 

Grillo je u objavi na Facebooku priznala da je vlada dotični zakon "kritizirala iz nekoliko razloga - i rekla da će zakon biti izmijenjen da bi uključio samo ona cijepljenja koja su nužno utemeljena na znanstvenim podacima".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.