NOVA POTJERA Ubijeni Oukabir ipak nije vozio kombi? Otkriven identitet novog osumnjičenog

Foto: Mossos
 
ŠPANJOLSKA policija objavila je da je u tijeku potjera za osumnjičenim vozačem kombija koji je u napadu u četvrtak u Barceloni ubio najmanje 13 ljudi, javlja BBC.
 
Policija traga za Marokancem Younesom Abouyaaqoubom (22). Tinejdžer koji je ranije prijavljen kao glavni osumnjičeni, Moussa Oukabir (17), jedan je od petorice ubijenih nakon drugog napada u Cambrilsu. 
 
Policija je izjavila da su osumnjičeni planirali "još sofisticiranije napade".
 
Teroristi ostali bez eksploziva pa unajmili vozila
 
Također su izjavili da su zbog eksplozije u srijedu u Alcanaru teroristi ostali bez materijala, pa su izveli "jednostavnije napade pomoću vozila". Abouyaaqoub je živio u Ripollu, sjeverno od Barcelone, gdje su uhićene tri osobe, a jedna osoba je uhićena u Alcanaru jučer.
 
Oukabir je prvo imenovan kao glavni osumnjičeni, ali policija je kasno u petak objavila da je vozač kombija još uvijek u bijegu. Oukabir je osumnjičen da je ukrao bratove dokumente kako bi unajmio kombi koji je nekoliko sati nakon napada pronađen u Vicu i iskorišten je za bijeg.
 
 
Jedan policajac sam ubio četvoricu napadača
 
U ranim jutarnjim satima u petak policija je ubila petoricu napadača u Cambrilsu, nakon što su se automobilom zaletjeli u pješake i ubili jednu ženu te ozlijedili šest osoba.
 
Vozilo napadača se preokrenulo i muškarci su izašli, a policija ih je odmah upucala. Jedan od muškaraca navodno je imao nož. Šef policije Josep Trapero izjavio je da je jedan policajac sam ubio četvoricu napadača.
 
Imenovana trojica terorista te pet žrtava napada
 
Policija je imenovala trojicu od petorice terorista ubijenih u Cambrilsu: Said Aallaa (18), Mohamed Hychami (24) i Oukabir. Driss Oukabir je jedan od trojice uhićenih u Ripollu. Navodno se predao i rekao policiji da mu je brat ukrao dokumente prije unajmljivanja kombija.
 
Napad u četvrtak je izveden Fiatovim kombijem, a neki mediji navode da je ubijeno 14 i ranjeno do 130 osoba. Do sada je imenovano pet žrtava: Amerikanac Jared Tucker (43), Kanađanin Ian Moore Wilson, Španjolac Francisco Lopez Rodriguez i Talijani Bruno Gulotta (35) te Luca Russo (25).
 
Nestao sedmogodišnji dječak
 
Vlasti su objavile da su među žrtvama i 74-godišnja žena iz Portugala, 40-godišnja žena s dvojnim državljanstvom Argentine i Španjolske te jedna građanka Belgije.
 
ABC Australia je objavio da je u napadu nestao 7-godišnji Julian Cadman s britansko-australskim državljanstvom. Tijekom napada je odvojen od majke, koja je teško ozlijeđena.
 
Tijek događaja
 
Alcanar, srijeda navečer - Eksplozija je uništila kuću u malom gradu 200 kilometara južno od Barcelone, pri čemu je jedna osoba poginula. Šef policije Trapero je izjavio da se čini kako su teroristi u kući pripremali eksplozivne naprave. Katalonske vlasti su objavile da su namjeravali koristiti plinske boce u napadu u La Rambli.

Barcelona, četvrtak 16:50 -  Bijeli Fiatov kombi se zabio u ljude u središtu Barcelone i ubio najmanje 13, a ranio stotinu osoba. Vozač je pobjegao.

Vic, četvrtak 18:30 - Policija je pronašla drugi kombi koji je iskorišten za bijeg u gradu 80 kilometara sjeverno od Barcelone.

Sant Just Desvern, četvrtak 19:30 - Automobil se vozio prema policijskoj barikadi izvan Barcelone. Policija je otvorila vatru i kasnije pronašla nasmrt izbodenog muškarca na suvozačevom mjestu. Službenici su izjavili da nije povezan s napadom u La Rambli, ali istraga je u tijeku. Prema jednoj teoriji, automobil je ukraden i otmičar je ubio muškarca te je još uvijek u bijegu.

Cambrils, petak 01:00 - Izveden je drugi teroristički napad južno od Barcelone. Policija je ubila petoricu osumnjičenih, uključujući Moussu Oukabira (17). Kasnije su objavili da tragaju za Younesom Abouyaaqoubom.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.