Nova brazilska vlada najavljuje izlazak iz Marakeškog sporazuma

Foto: EPA

BUDUĆI brazilski ministar vanjskih poslova Ernesto Araujo najavio je u ponedjeljak da će nova brazilska vlada, koja uskoro stupa na dužnost, isključiti Brazil iz UN-ova pakta o migracijama, samo nekoliko sati nakon što je postojeća brazilska vlada prihvatila taj pakt. 

>> Novi brazilski ministar: Klimatske promjene su marksistička zavjera

"Bolsonarova vlada isključit će se iz Globalnog migracijskog pakta koji je pokrenut u Marakešu jer to nije odgovarajući instrument za nošenje s tim problemom", napisao je na Twitteru Araujo.

"Imigraciju ne treba tretirati kao globalni problem, nego sukladno realnosti i suverenitetu svake od zemalja", dodao je.

Globalni pakt o migraciji usvojen je ranije u ponedjeljak na konferenciji u marokanskom gradu Marakešu na kojoj su sudjelovala službena izaslanstva više od 150 zemalja. Pakt još mora potvrditi Opća skupština Ujedinjenih naroda.

Araujo: Globalni kompakt ne omogućava suvereno pravo država da odrede svoju migracijsku politiku

"Iako su ga podržali Brazil i više od 150 zemalja, Globalni kompakt ne omogućava suvereno pravo država da odrede svoju migracijsku politiku", naveo je budući brazilski šef diplomacije. 

U srpnju su 192 zemlje jednoglasno odobrile pakt nakon 18 mjeseci pregovora.

Sjedinjene Države uskratile su svoju potporu u prosincu 2017., što su potom učinile i još neke zemlje.

Pakt postavlja niz ciljeva kako bi se osigurale "sigurne i regularne" migracije, uključujući zaštitu migranata od eksploatacije i kršenja ljudskih prava.

Araujo, skeptik i kada se radi o klimatskim promjenama te antiglobalist, trebao bi u siječnju postati novi brazilski šef diplomacije kada vlada izabranog krajnje desnog predsjednika Bolsonara stupi na dužnost. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.