Njemačko selo odlučilo zadržati Hitlerovo zvono

Foto: Getty

NJEMAČKO selo Herxheim am Berg odlučilo je zadržati kontroverzno crkveno zvono iz nacističkog doba, s ugraviranom svastikom i natpisom ''Sve za domovinu - Adolf Hitler''.
 
Župno vijeće Herxheima izglasalo je da će zadržati ''Hitlerovo zvono'', odbivši prijedlog Protestantske crkve svetog Jakova da se zvono ukloni i zamijeni drugim. Deset vijećnika glasalo je protiv prijedloga o zamjeni, a samo troje za.
 
Vijeće je objasnilo svoju odluku tvrdnjom da želi zadržati zvono kao podsjetnik na mračnu prošlost Njemačke.
 
Neki župljani bili su zgroženi kad su otkrili da su se vjenčali i krstili svoju djecu pod ''Hitlerovim zvonom''. No mnogi su dočekali rezultat glasanja vijeća s aplauzom, javlja njemačka novinska agencija dpa.
 
Međutim, župno vijeće odvratilo je da relikt nacističkog režima, koji u lokalnoj crkvi stoji od 1934., treba ostati kao ''poticaj pomirenju i podsjetnik protiv nasilja i nepravde'', prenosi AFP. 
 
Na tisuću godina staru crkvu Jakobskirche sada će biti postavljena spomen-ploča koja ukazuje na zvono. 
 
Bivši načelnik branio i zvono i nacistički režim
 
Ovo selo na jugozapadu Njemačke, sa samo 700 stanovnika, našlo se u središtu pozornosti njemačke javnosti kad se bivši orguljaš požalio na natpis na zvonu. Sve dotad, o nacističkom zvonu nije se znalo ništa. 
 
Posljednje vijesti iz Herxheima obnovile su javnu raspravu o tome kako bi se Njemačka trebala odnositi prema nacističkoj ikonografiji u 21. stoljeću, piše BBC. Bivši načelnik Roland Becker bio je lani prisiljen dati ostavku kad je u svojim komentarima, kako se čini, opravdavao ne samo zvono nego i nacistički režim koji ga je postavio.
 
Neki stanovnici Herxheima sad su zabrinuti da će zvono naštetiti reputaciji njihovog mjesta ili privući neonacističke grupe. Drugi, pak, tvrde da bi uklanjanje zvona značilo brisanje povijesti.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.