Njemački sud donio odluku bez presedana. "Ovo je upozorenje i AfD-u"

Foto: EPA

Njemački Ustavni sud odlučio je da država radikalnoj desničarskoj stranci Die Heimat (Domovina) smije uskratiti financiranje iz proračuna, prenosi Reuters. Donesena je odluka da se obustavi državno financiranje ove stranke na šest godina te da se ukinu porezne olakšice za donacije stranci u tom periodu. 

Obrazloženje Ustavnog suda za ovakvu odluku je da je Nacionalna demokratska stranka (NPD) i njena nasljednica Die Heimat pokušavala potkopati ili eliminirati demokratski sustav u državi. Ovo je prva odluka tog tipa. Donji i gornji dom parlamenta, kao i vlada, 2019. zatražili su od Suda da donese odluku za ovaj slučaj, nakon što je u ustavni zakon uvrštena mogućnost oduzimanja javnih sredstava radikalnim strankama. 

"Die Heimat pokušava zamijeniti postojeći sustav s autoritarnom državom koja bi se zasnivala na etničkoj zajednici ljudi", napisali su iz Ustavnog suda te su dodali da stranka ne poštuje ljudsko dostojanstvo manjina i migranata. 2017. sud je rekao da NPD nalikuje Hitlerovoj nacističkoj stranci, no nisu je odlučili zabraniti jer je "bila preslaba da ugrozi demokraciju".

Ova odluka važna je za političare centra, koji su u problemima zbog rastuće popularnosti desne Alternative za Njemačku (AfD), koja je trenutno prema anketama na drugom, a u tri njemačke savezne države čak na prvom mjestu. Ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser rekla je da je odluka poslala jasnu poruku antidemokratskim silama: "Odluka dolazi u trenutku kad je desni ekstremizam najveća prijetnja demokraciji. Odlučno djelujemo protiv svih koji se pripremaju za desničarsko ekstremističko nasilje."

Upozorenje AfD-u

Nakon što je izašla vijest da su neki članovi AfD-a sudjelovali na sastanku na kojem se razgovaralo o masovnim deportacijama, stotine tisuća Nijemaca okupile su se na prosvjedima protiv stranke. Nakon tog skandala rejting AfD-a pao je za 2%.

"Ovako bi mogao završiti i AfD, koji postaje sve ekstremniji i radikalniji. Njihovo djelovanje je jako opasno i mora se pomno pratiti i bilježiti", napisao je Markus Soeder, konzervativni premijer Bavarske na X-u.

Neki sugeriraju da se AfD može zaustaviti tako da se radikalnim pojedincima zabrani da izađu na izbore. Međutim, neki političari upozoravaju da bi takvo demoniziranje AfD-a moglo uzrokovati više štete nego koristi.

Za Die Heimat kazna je prvenstveno simbolična, jer ionako na izborima ne prelazi prag koji je potreban za financiranje iz proračuna. Doduše, donacije Die Hamatu više neće biti pod poreznom olakšicom. Vođa Die Heimata Frank Fransz rekao je da je odluka skandalozna. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.