Scholz ide kod Vučića zbog ključnog deala za njemačku autoindustriju

Foto: EPA

Njemački kancelar Olaf Scholz putuje u Beograd gdje bi se prekosutra trebao sastati sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, a tom bi prilikom trebao biti potpisan memorandum o razumijevanju između Srbije i Europske unije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama vezanim uz elektromobilnu industriju, priopćila je danas njemačka vlada.

„Njemački kancelar Olaf Scholz i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić će na početku susreta razgovarati o bilateralnim pitanjima kao i o pitanjima međunarodne i europske politike“, priopćio je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit.

Srbija početkom tjedna dala zeleno svjetlo za vađenje litija

Nakon toga će sudjelovati na „Samitu o kritičnim sirovinama“ na kojem će, između ostalih, sudjelovati i potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič. Razgovorima će nazočiti i brojni predstavnici gospodarstva. 

Kako je najavljeno, sastanak bi trebao završiti potpisivanjem memoranduma o razumijevanju između Srbije i Europske unije o održivim sirovinama, lancima za proizvodnju baterija za automobile kao i elektromobilnoj industriji.

Srbijanska vlada je početkom tjedna dala zeleno svjetlo za nastavak eksploatacije litija u dolini Jadra.

Velika važnost za njemačku autoindustriju

Njemački mediji javljaju kako je sporazum važan za njemačku automobilsku industriju koja bi imala pristup litiju koji je neophodan pri proizvodnji baterija za automobile.

Srbijansko-njemački odnosi u posljednje vrijeme su zahladili zbog UN-ove rezolucije o Srebrenici koju je inicirala Njemačka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.