Njemačka odvjetnica o napastovanju žena: Prebrzo se optužuje izbjeglice, nema logike da oni to rade

Foto: FAH

NAPASTOVANJE žena u Koelnu na dočeku Nove godine glavna je tema posljednjih dana diljem Europe. Radio Deutschlandfunk je, prenosi Deutsche Welle, o tome zatražio komentar odvjetnice Seyran Ates, koja je već desetljećima aktivna u borbi za prava žena. Ona smatra da se seksualno uznemiravanje žena stalno događa.

"Nije ništa novo da se žene na takvim skupovima seksualno uznemirava. Ovo je naravno sasvim druga dimenzija. U novogodišnjoj noći se događa da pijani muškarci doista izgube kontrolu i počnu se udruživati u skupine kako bi maltretirali žene. Dakle, to nije novo.

I pored toga, ovdje imamo posla s novom dimenzijom te pojave. Sada su se muškarci koji izgledaju kao Sjevernoafrikanci ili Arapi očigledno usudili na nešto - i zato što su to muslimani, sada se pitamo ima li sve to veze s islamom, kako je uopće došlo do svega, smiju li oni uopće piti alkohol? Jer, bili su u alkoholiziranom stanju, na koje možda nisu navikli, pa slave Novu godinu iako to nije običaj koji je učvršćen u njihovoj vjeri...

Dakle, ima tu puno stvari koje su se složile. Pa su onda naišli na žene koje vrlo slobodno slave Novu godinu. Je li to bio sudar kultura, sve su to pitanja koja treba razjasniti, jer još uvijek ne znamo što se tamo dogodilo", smatra Ates.

Ona smatra da nije dobro da se prebrzo donose zaključci.


"I sada se dogodi ovako nešto, pa se netko posluži izrazom "sjevernoafrički" i "arapski", i već smo pokrenuli veliku temu. I to je prilično brzopleto izražavanje, koje nije dobro, jer će se naravno oni koji mrze strance i islam odmah javiti riječima kako su bili u pravu kada su tvrdili da ne treba pustiti izbjeglice u zemlju.

Pri tome se uopće ne zna tko su počinitelji; mislim da to uopće ne mogu biti izbjeglice. Zašto bi izbjeglice riskirale da budu protjerane iz Njemačke zbog kaznenih djela? Mnogo toga se ovdje trpa u isti koš. Šteta što je tako; bolje bi bilo najprije malo pričekati", smatra ova njemačka odvjetnica.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.