Njemačka javna televizija pozvala Merkel na ostavku, zamislite da to HRT učini Plenkoviću?

Foto: Hina

NJEMAČKA javna televizija ARD jučer je u svojoj središnjoj informativnoj emisiji Tagesschau objavila komentar novinara Maltea Piepera, u kojemu on konstatira kako bi njemačka kancelarka Angela Merkel trebala podnijeti ostavku. Pieper takav stav obrazlaže izostankom rezultata Merkel u dogovaranju zajedničke europske politike prema migrantima, konstatirajući da je kancelarkin “politički stil odgovoran za to” i da “ona na europskoj sceni širi loše raspoloženje”. “Potreban je novi početak u Kanzleramtu”, konstatira se u komentaru ARD-a.

Inače, treba napomenuti da su komentari novinara i urednika uobičajeni u informativnim emisijama ARD-a, s naglaskom da ne moraju odražavati stav cijele redakcije, ali se njemačka javna televizija očito ne ustručava kritizirati vodeće političare u zemlji i svijetu.

Pieper ističe da se Europska unija ne može dogovoriti “oko jedne od najvažnijih političkih tema sadašnjice”, te da je to “objava bankrota” u političkom smislu, a razlog tome je nepovjerenje među liderima članica Europske unije, napose nepovjerenje prema Angeli Merkel. Naglašava se da je poznati pragmatizam Angele Merkel rezultirao i time da se problemi ignoriraju, te da je još 2011. i 2012. postalo jasno kako se značajno povećava broj migranata koji idu prema EU, no da je Merkel tada rekla kako je to problem Italije i Grčke, zemalja koje su prve bile na udaru. “Kancelarka je otkrila često spominjanu 'europsku solidarnost' tek kada su kolone došle do bavarske granice. Te jeseni 2015. njoj odjednom nije bilo dovoljno europske solidarnosti. Sada pak ima problem u Njemačkoj i odjednom nema vremena za duge pregovore”, navodi Malter Piper, dopisnik ARD-a iz Bruxellesa u svom komentaru.

Merkel je u europskoj politici iza sebe ostavila "spaljenu zemlju"

Merkel se zamjera da se prema Grčkoj u krizi eura i prema istočnim članicama EU-a u vezi izbjegličkih kvota ponašala “rabijatno”, a nije ju bilo briga za visoku nezaposlenost mladih u mediteranskim zemljama, te da je iza sebe ostavila “spaljenu zemlju”. Posljedica kancelarkine politike “ne-kompromisa i ne-dogovora je i rast ekstremne desnice”. 

Na kraju komentara se Merkel osobno poručuje da s njom dogovora na razini Europske unije neće biti, te da postizanju dogovora najviše može pomoći svojom ostavkom. “Oslobodite Kanzleramt za nekog novoga, čije ime nije tako opterećeno kao Vaše. Koga će se u Europi saslušati? Kome će se vjerovati da u vidu ima interese svih? Dopustite nam da pokušamo novi početak”, zaključuje dopisnik ARD-a iz Bruxellesa.

Osim što je riječ o primjeru kako u uređenoj zemlji u kojoj postoji sloboda i neovisnost medija mogu funkcionirati javni mediji, financirani novcem poreznih obveznika, ovaj komentar objavljen u udarnoj informativnoj emisiji ARD-a nameće i sljedeće pitanje: možete li zamisliti da se u Dnevniku HTV-a argumentirano pozove na ostavku premijera Andreja Plenkovića? Razloga za to sigurno ne nedostaje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.