Nije problem što je Tomašić voljela ustaše 80-ih. Problem je što ih voli danas

Foto: FaH/Wiki

"NIJE morao pristati na rasne zakone, ali dobro. Nije morao imati logore, ali valjda tada je bio rat. Trebalo je živjeti u tom vremenu", jedna je od šokantnih izjava europarlamentarke Ruže Tomašić i apsolutne pobjednice na posljednjim izborima u Hrvatskoj s gotovo 70 tisuća preferencijalnih glasova, kojima je u tjedniku Novosti pokušala opravdati ustaškog zločinca Antu Pavelića i zločinački režim Nezavisne države Hrvatske iz Drugog svjetskog rata.

Novosti su objavile fotografiju 26-godišnje Ruže Tomašić, snimljenu 1980-ih u Kanadi, na kojoj je ona u ustaškoj uniformi, a objavile su i njenu pjesmu u kojoj slavi "hrabrost i gordost Ante Pavelića" te najavljuje kako će "srdca opet kucati kao jedno, Domovino za te i za Poglavnika". Pjesma završava ustaškim pokličem “Za dom spremni”. 

Skandalozne izjave Ruže Tomašić

Novosti su otkrile kako je Ruža Tomašić od sredine 1970-ih i preseljenja iz Hrvatske, pa sve do sredine 1980-ih, u ustaškoj odori po hrvatskim zavičajnim domovima javno recitirala svoje i tuđe pjesme posvećene Anti Paveliću, ustašama i Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Autorske pjesme, za koje sada kaže da ih je samo potpisivala, objavljivala je u časopisu Nezavisna Država Hrvatska, koji je vodio Srećko Pšeničnik, Pavelićev zet i prvi čovjek ustaške organizacije Hrvatski oslobodilački pokret. U tom časopisu sredinom devedesetih tajnik za "promidžbu" bio je i notorni neonacist Velimir Bujanec i VIP uzvanik na inauguraciji Kolinde Grabar Kitarović, koji je Tomašić nedavno aktivno pomagao u osvajanju drugog euromandata.

No mnogo skandaloznije je ono što je Tomašić Novostima rekla u vezi toga. 

"Nikad ne bih dala protiv ustaškog pokreta do 1941. i ne odričem se običnih ustaša koji su se borili za Hrvatsku, ali koji nisu činili zločine. Zašto bih ih se odrekla?" izjavila je Tomašić u telefonskom razgovoru s novinarom Novosti.

Tomašić: Ustaški pokret je jedno, a NDH je drugo

Dodala je kako "ustaše treba odvojiti od onoga što se događalo u NDH".

"Ustaški pokret je jedno, a NDH je drugo. Nakon puno pročitanih knjiga i razgovora s ljudima poput Vinka Nikolića, shvatila sam da je ustaški pokret bio odgovor na Šestojanuarsku diktaturu. Za vrijeme Drugog svjetskog rata dešavalo se puno zločina. Tijekom te četiri godine NDH se odvajala od onoga što je predstavljao ustaški pokret. Apsolutno treba osuditi one koji su činili zločine na svim stranama, ali ne odričem se običnih ustaša koji su se borili za svoj dom", dodala je Tomašić.

Klasić: Tomašić govori ono što misli i veliki broj građana i političara u RH

Povjesničar Hrvoje Klasić u razgovoru za Index kaže kako ga uopće nije iznenadio ni jedan navod od Tomašić, naglasivši da ono što je Tomašić izrekla za Novosti i ono čega se ne srami kada govori o NDH zapravo misli veliki broj građana i političara u Hrvatskoj, no to nikada neće javno reći. Barem ne na takav način, smatra Klasić.

"Što se tiče samih izjava o Paveliću i logorima, malo bi bilo reći da su skandalozne. U svakom razvijenom društvu u pravnoj državi, koja se bori protiv govora mržnje i protiv veličanja zločinačkih režima te protiv osoba koje to rade, time se ne bave povjesničari, nego institucije pravne države postupajući po Ustavu i kaznenom zakonu.

Činjenica da se spomenutom osobom ne samo ne bave navedene institucije, nego je ona jedan od omiljenih političara u Hrvatskoj, ne govori toliko o samoj osobi, koliko o hrvatskom društvu danas", ističe povjesničar Klasić za Index.

Da je njena pjesmica Paveliću objavljena prije izbora, Tomašić bi dobila još više glasova

Kako nam je rekao, postoji jedno retoričko pitanje, za kojeg ga je strah koji bi mogao biti odgovor.

"Zanima me bili rezultati izbora, odnosno broj osvojenih glasova nakon ovog saznanja bili jednaki ili možda čak i veći u Hrvatskoj", pita se na kraju Klasić.

Na to pitanje odgovor je ponudila sama Tomašić u izjavi za jedan desničarski portal. "Valjda su se bojali ako objave prije da ću dobiti više glasova. Htjeli su mi naštetiti, ali ne mogu oni meni naštetiti”, rekla je Tomašić, ispravno procjenjujući da bi joj otvorena obrana ustaša sigurno donijela još više glasova u Hrvatskoj kakva je danas.

Za komentar smo se obratili i profesoru Fakulteta političkih znanosti Nenadu Zakošeku, koji je sudjelovao u Vijeću za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, sazvanog na inicijativu premijera Andreja Plenkovića.

Zakošek: Izjave Ruže Tomašić su u raskoraku s Ustavom RH

Zakošek kaže da na prvu vidi najmanje dva problema u izjavama Ruže Tomašić za Novosti.

“Ruža Tomašić je socijalizirana u okruženju ustaške emigracije, koja je bitno utjecala na njenu percepciju i razumijevanje povijesti. Oni su imali jednu alternativnu verziju povijesti, odbijali su se suočiti s posljedicama ustaškog režima, te su zločine ustaškog režima nastojali prikazati kao kombinaciju loših okolnosti, zabluda, loše sreće itd. Nisu se nikad suočili s činjenicom zločinačkog karaktera ustaškog režima. Cijela ta teza da bi ustaški režim bio prihvatljiv da nije bilo zločina, što se može čuti i od nekih u Katoličkoj crkvi, posve je promašena. Po svim svojim konstitutivnim obilježjima ustaški je režim bio zločinački. To je, dakle, kontekst njene socijalizacija, Ruža Tomašić je obilježena tim revizionizmom. Sada dolazi do sukoba između toga i njene političke karijere u Hrvatskoj. Ona je u nekim stvarima uspješna političarka, sada je i treći put izabrana u Europski parlament, ali je sa svojim stavovima o ustašama u potpunom raskoraku s time kako bi se hrvatsko društvo trebalo odnositi prema tom naslijeđu NDH”, ističe Zakošek.

“Kada je riječ o njenim izjavama za Novosti, to vam je isto kao ovi koji brane zastavu na kojoj je šahovnica s prvim bijelim poljem. Oni kažu da se to koristilo u povijesti, ali i svastika se koristila u povijesti kao hinduistički simbol. Kada se neki simboli zlorabe u kontekstu strašnih zločina, ne može se prema njima odnositi ignorirajući to i pozivajući se na neku raniju povijest. To je potpuno promašeno. Akumulirana povijest toliko opterećuje ustaše da tu nema sumnje. Naravno da ustaše 1931. nisu bili ustaše 1941., ali ne može se to samo tako odvojiti. Mi se moramo postaviti prema ukupnom naslijeđu ustaša. Hrvatska i u svom Ustavu ima tu jedno određenje, pa smo sada u situaciji da je jedna prilično popularna političarka sa svojim izjavama u raskoraku s preambulom Ustava”, konstatira Zakošek.

Ako se ustaše mogu odvojiti od NDH, mogu li se i nacisti od Trećeg Reicha?

Izjave Ruže Tomašić o tome da "ustaše treba odvojiti od onoga što se događalo u NDH" - što ima smisla kao reći da četnike treba odvojiti od velikosrpske ideologije ili naciste od Trećeg Reicha - te sve ostale koje ne predstavljaju ništa doli otvorenu relativizaciju ustašluka i fašizma tim više su mučne i odbojne jer se Tomašić u drugim kontekstima pokazala kao poštena i sposobna političarka.

Ona se jest hrabro sukobila s narko-mafijom na Korčuli, ona jest vrijedno radila u Europskom parlamentu, iza nje se ne vuče nikakva korupcijska afera, što je rijetkost na hrvatskoj političkoj sceni. Njene izjave u kojima opravdava ustaše bacaju ljagu na njene ostale dobre poteze, jer je jasna osuda fašizma u temelju današnje Europe. Ustaše su bili hrvatska verzija fašizma, oko toga nema nikakve dvojbe. 

Još jedan dokaz fašizacije hrvatskog društva

Izjave Ruže Tomašić su zapravo samo još jedan u nizu dokaza da se hrvatsko društvo itekako nalazi u zabrinjavajućem stupnju fašizacije, o čemu odavno pišu i strani mediji. No za razliku od slatkorječivih apologeta ustaštva poput Zlatka Hasanbegovića, te cijele te desno-klerikalne scene koja se godinama vrijedno bavi relativizacijom ustaških zločina i rehabilitacijom NDH, pritom se jako vrijeđajući ako ih se zbog toga direktno kvalificira kao ustaše, Tomašić je političarka jednostavnog izričaja, koja nije sposobna za takve kamuflaže i tu vrstu taktičkog licemjera.

Ona je jasna i glasna u svojoj apologiji ustašluka, kao i u tome da bi joj sve u vezi njenih pjesmica zločincu Paveliću i recitiranja u ustaškoj uniformi donijelo još više glasova na izborima za Europski parlament da je objavljeno prije 26. svibnja. 

Time je, paradoksalno, Ruža Tomašić opet učinila nešto dobro za hrvatsko društvo. Posve je otvorila vrata tome da se napusti lažna pristojnost te počne ustaše i njihove apologete baš kao takve kvalificirati i prema njima u skladu s time odnositi. Ustaše su među nama. Ako je hrvatsko društvo demokratsko, onda ima samo jedan izbor kako se prema tome može postaviti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.