Njemačka sprema novčanu naknadu od 30 milijuna eura osuđenim gayevima

Foto: Hina

VIŠE od 50 000 muškaraca dobit će novčanu odštetu kao kompenzaciju što su bili osuđeni na osnovi starog zakona te zatvoreni samo zato što su drugačije seksualne orijentacije, prenosi Deutsche Welle.

Nehumani paragraf 175, koji je kriminalizirao homoseksualne činove, bio je dio njemačkog kaznenog zakona od 1871. godine do 1994. Neovisno o tome, godinu dana prije Zapadne, 1968. godine Istočna je Njemačka prestala s primjenom zakona

Posljedice provedbe tog zakona su strašne. 140 000 muškaraca bilo je osuđeno, a 50 000 njih je bilo procesuirano od kraja 2. sv. rata.

Za vrijeme vladavine nacista, tisuće je gay i biseksualnih muškaraca prisilno odvedeno u koncentracijske logore. Poslije rata, procesi su nastavljeni, tako da su gay muškarci bili ne samo zatvarani, već bi bili društveno marginalizirani i isključeni. Ostajali su bez posla i domova.

Njemački ministar pravosuđa, Heiko Maas, iz SPD-a, rekao je da je kažnjavanje homoseksualnosti bilo izražavanje strašne netolerancije te da će kompenzacija ovisiti o individualnim slučajevima i vremenu provedenom u zatvoru.

Nacrt zakona bit će objavljen ovog mjeseca i trebao bi omogućiti "relativno nekomplicirane" slučajeve. Također, omogućit će i kolektivne kompenzacije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.