Nesposobnost DORH-a i neučinkovitost Fonda ubili život na dubrovačkom otoku



NA DUBROVAČKOM otoku Koločep, slobodno se može reći da je život stao. Prije samo šest godina novi vlasnici Hotela Koločep "prodali su priču", kako mještanima tako lokalnoj i državnoj vlasti kada je stolovao HDZ na svim razinama,  kako se iza projekta Otok Znanja krije modernizacija otoka koja će širenjem turističke ponude uvesti taj otok u svjetske tokove 21. stoljeća.

Kako već ide hrvatska korupcijska priča, nakon nekoliko godina ova priča se pokazala kao jedna od najvećih afera na dubrovačkom području iza koje stoji čovjek Ive Sanadera i Damira Polančeca, Siniša Grgić koji je do jučer vedrio i oblačio na tom dubrovačkom otoku kao i na Prisavlju dok je bio član Programskog vijeća HRT-a.

> Iza zatvorenih vrata smijenjen Vedran Duvnjak, jedan od najnesposobnijih birokrata

> Drama u Hotelima Koločep: Zaposlenici zamoljeni da ne dolaze na posao

> Nakon godinu dana upozoravanja, HFP u čudu: Otok znanja ne može plaćati kredite


> In memoriam: Godinu dana nakon Meastra, HFP i dalje lovi u mutnom oko Otoka znanja

> HFP neće čekati kraj istrage DORH-a: Grgića spašava Privredna banka Zagreb?

> Index doznaje: Pred kraj istrage Grgić podnio ostavku u Programskom vijeću HRT-a


Hrvatski fond za privatizaciju, nakon što je više godina upozoravan na kriminal u Hotelima Koločep, odlučio se prekasno na intervenciju. Naime, kada su već odlučili vratiti Hotele državi, to više zbog hipoteka nije bilo moguće. Državno odvjetništvo i dalje radi na ovom slučaju, a presudne su bile čak dvije požurnice premijerke Jadranke Kosor koja je zatražila hitno istraživanje ovog slučaja. No, brzina a prije svega učinkovitost glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića već je mnogo puta  "opjevana" pa se Dubrovčani baš previše ne nadaju da će upravo DORH pokrenuti umrtvljeni otok.

Voda odavno preko grla

Da je voda odavno prešla preko grla, dokazuje i današnji apel Mjesnog odbora Koločep, koji naglašavaju kako su otočani desetljećima osiguravali egzistenciju kroz turizam, no novi vlasnici doveli su otok do očaja. Stečaj Hotela Koločep kao rezultat višegodišnje nebrige za mnoge mutne radnje, dočekali su kao posljednji čavao u lijesu propasti otoka.

"Mnogi su kumovali ovoj situaciji svojim neznanjem, nesposobnošću, pohlepom, uskogrudnošću i bešćutnim nemarom za opće i zajedničko dobro. Naročito nas vrijeđa nehaj nadležni institucija naše države u prvom redu Vlade RH i njenog HFP-a koji su svojom zloćudnom odlukom Hotele Koločep izručili na milost i nemilost poslovno nesposobnim, a financijski nedoraslim lažnim investitorima pod znakom famoznog 'Otoka znanja'. Od suodgovornosti ne možemo amnestirati ni DORH koji sporošću, površnošću, neučinkovitošću i profesionalnom dezorijentacijom zapravo podržavaju propast otoka", stoji u apelu Mjesnog odbora u kojem se dodaje da ne žele amnestirati ni lokalnu zajednicu odnosno Grad Dubrovnik i najjužniju županiju koji nehajno gledaju dugogodišnju agoniju otoka.

Pomozite nam otjerati štetočine


Mještani navode kako je prije šest godina političkim aktom bivšeg premijera Ive Sanadera i potpredsjednika Vlade Damira Polančeca koji su danas pod istragama i na suđenjima došlo do prodaje politički podobnima.

"Ne samo da vlasnici nisu izvršili ugovorne obveze, nego čak ništa vrijednog nisu učinili, osim što su svojom arogancijom potjerali turizam s otoka. Budući da je očito iza svega postojala zloćudna namjera, tražimo da se preispita odgovornost svih njih za kratkoročne i dugoročne štete nanesene tvrtki, otoku, Dubrovniku i hrvatskom turizmu", navodi se u apelu kao i prijedlog da vlasnici odgovaraju osobnom imovinom.

Mještani traže pomoć šire hrvatske javnosti da napokon otjeraju "štetočine za sva vremena".

"Nikada više nećemo dozvoliti da nam se kao vlasnici dovode ovakvi  kontraproduktivni smutljivci", stoji na kraju apela kojeg potpisuje predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Koločep Ivan Vuleša.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.