Nema veze što mu sude: Frane Mitrović novi je dekan splitskog Pomorskog fakulteta

FRANE MITROVIĆ prošlog je petka postao novi dekan splitskog Pomorskog fakulteta. Protukandidata i dosadašnjeg dekana Radovana Antonića potukao je na sjednici Fakultetskog vijeća sa 18 prema 12 glasova.

Mitrovića još treba potvrditi Senat splitskog sveučilišta, a odgovornu dužnost trebao bi preuzeti 1. listopada.

Optužnica za peglanje Jadroplovove kartice u Milanu puka je insinuacija?

Bivši direktor Splitske banke, kojem već dugi niz godina bezuspješno (ne)sude za malverzacije s poslovnom karticom Jadroplova, koju je za vrijeme obnašanja konzularne dužnosti u Milanu peglao za privatne potrebe, ne vidi nikakav problem u svom izboru.

"Pa što da se protiv mene vodi kazneni postupak? Nisam pravomoćno osuđen. Ja sam ionako te insinuacije odbacio. Nema apsolutno nikakve pravne zapreke da me Senat potvrdi", optimističan je Mitrović, kojeg Državno odvjetništvo sumnjiči i za zlouporabe iz 90-ih, kada je Splitska banka kreditna zaduženja pojedinih tvrtki pretvarala u vlasničke udjele.

Godinama odlučuju o istrazi za malverzacije u Splitskoj banci

"Sve je tu čisto. I to sam osporio. Fond za privatizaciju sve je podrobno kontrolirao", kaže Mitrović. O istražnom zahtjevu Državnog odvjetništva odlučuje trenutno Vrhovni sud, jer splitski Županijski sud istragu nije htio otvoriti. No, toliko je vremena prošlo dok se pravna država pokrenula da će zbog nastupanja zastare daljnja sudbina slučaja biti tek akademska.

Mitrović je zabljesnuo i prije četiri godine, kada se otkrilo da mu službenim vozilom policajac iz Posušja nosi 128 indeksa i dvije tisuće eura s novosadskog fakulteta. "Nema tu ništa sporno. Pa platni promet između Hrvatske i Srbije još nije uspostavljen. A indekse profesor mora potpisati, zar ne?", ima opravdanje i za to novi dekan splitskog Pomorskog fakulteta.

Glavni Mitrovićev lobist direktor Brodospasa, ali to nije bitno?

U izboru mu je svesrdno pomogao Vice Batinica, direktor Brodospasa. Navodno je u Mitrovićevu korist uspio izlobirati u zadnji čas, pred same izbore.

"Vice se, istina, proglasio šefom mog izbornog stožera, ali ne stoje priče o lobiranju. Petero studenata ušlo je tek nedavno u Fakultetsko vijeće, da su samo profesori bili, pobjeda bi bila sigurno uvjerljivija. Prvo što ću kao dekan poduzeti to je da se studentima u Vijeću omogući kontinuirano praćenje kandidata, a ne ovako u posljednji tren... Oni mene ne znaju, ništa im ne predajem", ogradio se Mitrović.

Biran je na dvije godine, a dogodine će u veljači navršiti 65 godina. Nije redovni profesor u trajnom zvanju, hoće li zbog toga biti problema?

"Neće. Sve će biti regulirano", siguran je Mitrović.

Htio o HDZ-u i Slobodnoj Dalmaciji, sudac nije dao da govori

Unatoč sudskim postupcima u kojima je osumnjičen i optužen, možda je najzanimljivija Mitrovićeva uloga u postupku za privatizaciju Slobodne Dalmacije, koji se vodio protiv Kutle i HDZ-ovih perjanica Ivića Pašalića i Drage Krpine. Pokušao je nešto Mitrović reći o političkim pritiscima da se Slobodna prepusti Kutli, no iskaz u tom smjeru zabranio mu je današnji šef splitske istrage Stanko Grbavac. "Neću politiku u svoju butigu", oštro je zapovjedio Grbavac. A politika je bila sve. Na koncu je postupak obustavljen. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.