NAPAD NA INDEXOVOG NOVINARA Policija sinoć pravdala svog nasilnika, a danas osniva "stručni tim"

Foto: Pixsell/Miranda Cikotic/MUP

SINOĆ je policajac udario Indexovog reportera šakom u glavu i bacio mu mobitel u more, a danas iz policije daju kontradiktorne izjave.

>> Policajac u Splitu udario novinara Indexa šakom u glavu

"Najradije bih te zadavio"


Podsjetimo, sinoć je muškarac na popularnoj splitskoj plaži prijetio samoubojstvom. Naposljetku je i ostvario svoju prijetnju. Indexov reporter Drago Miljuš bio je na terenu i izvještavao uživo s javne površine, ispred policijske blokade. U jednom trenutku policajac je počeo odgurivati Miljuša i tjerati ga. Dok ga je Miljuš pokušavao smiriti, policajac mu je prijetio da će mu baciti mobitel u more.

Bacio mu je mobitel u more, a zatim je dotrčao drugi, interventni policajac, i iz zaleta udario Miljuša šakom u glavu. Policajac mu je dobacio "Najradije bih te zadavio". Indexov reporter potom je otišao na Hitnu pomoć, gdje je bio na šivanju usne. Dobio je jedan šav i pukla mu je sluznica.





"Zakonom propisane mjere i radnje"


Splitska policija je sinoć izdala priopćenje u kojemu kažu kako su "policijski službenici na mjestu događaja poduzimali zakonom propisane mjere i radnje".

"Snimkom objavljenom na portalu Index može se zaključiti da se njihov novinar oglušio na zapovijedi policijskog službenika koji je sprječavao pristup neovlaštenim osobama u zonu osiguranja, u ovoj, za sigurnost svih građana, vrlo rizičnoj situaciji", javili su u sinoćnjem priopćenju.

"Stručni tim"

Međutim, nakon priopćenja Hrvatskog novinarskog društva i pojedinih medija koji su osudili napad na novinara, danas je izdano novo priopćenje iz MUP-a. Kažu kako je "neosporno da novinari kao javni djelatnici trebaju svoj posao obavljati nesmetano, ali je potrebno istaknuti da je isto razumijevanje potrebno i za obavljanje policijskih poslova".

Dodaju kako policijski službenici u svakodnevnom radu poduzimaju sve zakonom raspoložive mjere i radnje s ciljem suzbijanja svih oblika nezakonitih ponašanja prema novinarima u njihovom radu. Javljaju kako je glavni ravnatelj policije oformio "stručni tim" za istraživanje napada na Miljuša.

"Vezano uz  jučerašnji događaj te izuzetno ozbiljnu i rizičnu situaciju u kojoj su bili ugroženi životi kako za policijske službenike tako i sve ostale građane, još jednom naglašavamo da će policija ispitati taktičnost i zakonitosti postupanja policijskih službenika. Također dodatno izvješćujemo da je glavni ravnatelj policije temelje članka 154. Pravilnika o načinu policijskog postupanja oformio stručni tim na razini Ministarstva koji će ispitati sve okolnosti navedenog događaja", piše u priopćenju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.