Nakon referenduma o neovisnosti Turska prijeti iračkim Kurdima restrikcijama na trgovinu naftom

Foto: Hina

TURSKA je zaprijetila ograničenjima na trgovinu naftom s iračkim Kurdima nakon što su na referendumu, koji je uzbunio Ankaru zbog separatističke pobune vlastite kurdske manjine, podržali nezavisnost od Bagdada.

Irački Kurdi su velikom većinom u ponedjeljak glasali za odcjepljenje, razljutivši ne samo Tursku i središnje vlasti u Bagdadu, već i ostale regionalne i svjetske sile koje se pribojavaju da bi referendum mogao potaknuti sukobe u regiji.

Većina nafte dolazi s kurdskih izvorišta

Prema priopćenju ureda iračkog premijera Haidera al-Abadija, turski premijer Binali Yildrim je u telefonskom razgovoru kazao Abadiju da će Turska prekinuti s dosadašnjom praksom te da će prilikom kupnje nafte od Iraka isključivo poslovati sa središnjom vladom u Bagdadu.

Većina nafte koja teče naftovodom od Iraka prema Turskoj dolazi s kurdskih izvorišta te bi najavljena prijetnja Ankare nanijela znatnu štetu Kurdskoj regionalnoj vladi (KRG) koja se oslanja na prodaju sirove nafte za gotovo sav prihod u stranoj valuti.

Za sada naftovod normalno funkcionira usprkos turskoj prijetnji uvođenja gospodarskih sankcija autonomnoj kurdskoj regiji u Iraku.

Yildrim je također najavio mogući susret dužnosnika Turske, Irana i Iraka o kurdskom referendumu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.