Nakon odbijene žalbe, Petrač podnio tužbu zbog uskraćenog prava na nepristrano suđenje

VIJEĆE ustavnog suda Republike Hrvatske jednoglasno je odbilo ustavnu tužbu Hrvoja Petrača protiv nepovoljne presude Vrhovnog suda, piše Novi list.

Nakon što je Vrhovni sud odbio žalbu Hrvoja Petrača na odluku Županijskoga suda i suca Ivana Turudića, koji je Petrača osudio na šest godina zatvora zbog otmice sina generala Vladimira Zagorca, Petračev odvjetnik Ljubo Pavasović Visković podnio je ustavnu tužbu u kojoj je navedeno da je Petraču uskraćeno pravo na pravično i nepristrano suđenje.

"U kaznenom postupku nepristranost Suda bila je ne samo narušena, nego je nije ni bilo", navodi se u tužbi te se ističe kako je neoboriva činjenica da Turudić nije ni smio obavljati sudačku dužnost u tom postupku. Pojasnio je to navodnim "non paperom" britanske obavještajne službe koji je 2005. stigao i na Županijski sud u Zagrebu.

U tom dokumentu navedeno je da su dva suca, među kojima i Turudić, bila na Petračevoj "platnoj listi". Tvrdilo se i da je Protuobavještajna agencija (POA) tada istraživala te navode, kao i da su postojali pritisci da se Petrača osudi kako bi surađivao u otkrivanju tada odbjeglog generala Ante Gotovine. U tužbi se također navodi kako je tijekom suđenja došlo do "grube manipulacije dokazima", jer su se prilikom preslušavanja Zagorčevih telefonskih razgovora "izgubili" svi njegovi razgovori s Petračem, navodno zbog tehničkih poteškoća.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.