Nakon 33 godine vladavine, jemenski predsjednik Saleh odstupit će s mjesta čelnika države

JEMENSKI predsjednik Ali Abdullah Saleh u srijedu je, nakon višemjesečnih prosvjeda u zemlji pristao odstupiti s vlasti nakon 33 godine koliko je proveo na čelu države, javlja agencija AP.

Saleh je svoj odlazak s vlasti potvrdio za vrijeme sastanka sa saudijskim kraljem Abdullahom, za vrijeme kojeg je potpisao dogovor o predaji vlasti s moćnim arapskim susjedima, a prema kojemu će svoju vladavinu u roku od 30 dana predati potpredsjedniku Abedu Rabbou Mansouru Hadiju. Nakon toga, unutar 90 dana će uslijediti rani predsjednički izbori.

Dogovor o predaji vlasti potpisao je sa smiješkom na licu

Obučen u tamno poslovno odijelo, Saleh se smješkao u trenutku potpisivanja dogovora, nakon čega je par puta pljesnuo rukama, a zatim je nekoliko minuta proveo u razgovoru sa članovima saudijske kraljevske obitelji i međunarodnim diplomatima, obećavši suradnju s novom jemenskom vladom.

Rekao je kako su nemiri i neslaganja u proteklih deset mjeseci imali velik utjecaj na Jemen u području kulture, politike i razvoja, što je dovelo do ugrožavanja državnog zajedništva te uništavanja svega što je postignuto proteklih godina.

Četvrti arapski vođa svrgnut s vlasti od početka ove godine

Ali Abdullah Saleh je četvrti arapski vođa koji je od početka ove godine i Arapskog proljeća te masovnih prosvjeda svrgnut s vlasti, a prije njega prekinute su dugogodišnje autoritativne vladavine tuniškog, egipatskog i libijskog vođe.

SAD i druge svjetske moćnice mjesecima su pokušavale Saleha nagovoriti da se složi s prijedlogom Zaljevskog kooperacijskog vijeća, on bi se složio, no onda bi odustao. Cijelo to vrijeme, rasla je međunarodna zabrinutost u vezi kolapsa sigurnosti u Jemenu.

Jemen bio najsiromašnija zemlja Bliskog istoka i prije početka nemira

Čak i prije početka protuvladinih prosvjeda u veljači, Jemen je bio najsiromašnija zemlja Bliskog istoka, nestabilna država s vladom koja je izvan glavnog grada Sane imala vrlo mali autoritet.

Saleh se obraćao problemima u zemlji bez spomena na zahtjeve prosvjednika koji su punili trgove diljem zemlje tražeći njegov odlazak s vlasti, a njegove su sigurnosne snage često nasilno utišavale nezadovoljne građane.

U lipnju je na Saleha izveden atentat, u kojem je teško ozlijeđen, te je na liječenju u bolnici proveo dulje od tri mjeseca, no i nakon toga, odlučio je ostati na svom položaju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.