Nakladnici: Provesti istragu o podmićivanju profesora i amnestirati pokajnike

NAKON što je u javnost izašla vijest o podmićivanju profesora u školama od strane nakladnika, o problemima u svojoj struci, kao i o prijedlozima za poboljšanje uvjeta rada, progovorili su sami nakladnici. Skupina njih jučer je Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta uputila dopis sa zahtjevima.

Kao jedan od svojih problema navode i kako je za odabir udžbenika dat neprimjerno kratak rok, kao i to da su svakodnevno suočeni s pritiscima koji se vrše na učitelje tijekom izjašnjavanja o udžbenicima, "bilo od strane kolega učitelja, ravnatelja ili nekih nakladnika". "U javnosti i medijima u udarnim informativnim emisijama pojavljuju se vijesti o korupciji u školama, ministar najavljuje inspekcijski nadzor u školama, a Državno odvjetništvo vrši istražne radnje kod nekih nakladnika", navode nakladnici te slijedom toga smatraju da je proces odabira udžbenika u prvom krugu toliko kompromitiran, da su njegovi rezultati potpuno neobjektivni.

Stoga, naveli su, traže poništenje prvog kruga odabira i ponavljanje istog uz rok od 45 dana za odabir, potpuno transparentan postupak odabira i dnevna objava odabira na webu bez mogućnosti naknadnog otključavanja matice i izmjene podataka te svim učiteljima, ravnateljima i školama dati priliku da do početka ponovljenog odabira vrate sve donacije koje su dobili u proteklih godinu dana čime će biti amnestirani od istrage, a nakon toga energična istraga nakladnika koji su dijelili i škola koje su primale donacije te njihovo kažnjavanje u skladu sa zakonom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.