Najviši EU diplomat: Istraga o korupciji u Europskom parlamentu je zabrinjavajuća

Foto: EPA

BELGIJSKA istraga o navodnoj korupciji u Europskom parlamentu je "jako zabrinjavajuća", rekao je danas europski šef diplomacije Josep Borrell nakon racija i uhićenja povezanih s navodnim novcem i darovima iz Katara.

U petak je u Bruxellesu uhićeno nekoliko osoba nakon najmanje 16 pretresa povezanih s istragom o tomu da je jedna zaljevska zemlja platila znatnu svotu novca kako bi na taj način utjecala na odluke zastupnika u Europskom parlamentu. Tom je prilikom policija zaplijenila 600.000 eura.

Šest osoba je najprije privedeno. Četiri su optužene, a dvije puštene, priopćili su tužitelji u nedjelju. Nisu imenovali nijednu osumnjičenu osobu. Jedna od potpredsjednica Europskog parlamenta Eva Kaili, iz redova socijalista, izgubila je svoje ovlasti uslijed povezanosti s istragom o korupciji u Belgiji. 

"Ovo je jako zabrinjavajuće"

Kaili, grčka eurozastupnica, uhićena je u petak u Belgiji zajedno s još nekoliko osumnjičenika u vezi s istragom o podmićivanju.

Grčka socijalistička stranka PASOK priopćila je da izbacuje Kaili iz svojih redova. Njezin ured nije odgovarao na telefonske pozive ni odgovorio na e-mail da komentira slučaj.

"Bez sumnje, ta je vijest jako zabrinjavajuća. Suočavamo se s nekim događanjima, nekim činjenicama koje me, kao nekadašnjeg predsjednika EP-a, svakako brinu", rekao je Borrell novinarima po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova EU.

Tužitelji su rekli da su mjesecima sumnjali da zaljevska zemlja pokušava utjecati na odluke u Bruxellesu. Izvor upoznat sa slučajem rekao je da se radi o zemlji domaćinu Svjetskog nogometnog prvenstva, Kataru.

Katarski dužnosnici zanijekali su optužbe o mogućim nedjelima

"Bilo kakvo povezivanje katarske vlade s navedenim tvrdnjama je neutemeljeno i predstavlja ozbiljnu dezinformaciju", rekao je katarski dužnosnik.

Tužitelji su rekli da su također pretresli dom još jednog eurozastupnika u subotu, no nije rečeno o kome je riječ. Član Belgijske socijalističke stranke Marc Tarabella potvrdio je da se radilo o njegovom domu i da su mu oduzeti računalo i mobitel.

Europski parlament trebao bi ovaj tjedan glasati o prijedlogu o produžetku bezviznog putovanja u Europsku uniju za Kuvajt, Katar, Oman i Ekvador. Neki zastupnici su predložili da se odgode rasprava i glasanje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.