Najveći požar u povijesti u Kaliforniji sad je "gigapožar"

Foto: EPA

ŠUMSKI požari su posljednjih godina postali tako ekstremni da su znanstvenici morali skovati novi termin kako bi opisali njihovu veličinu.

Gigapožar (gigafire na engleskom) tako je postala riječ koja opisuje požar koji je spalio milijun jutara površine (gotovo pet milijardi četvornih metara). Prije toga najveće šumske požare opisivala je riječ megapožar (megafire na engleskom), koja se odnosi na požare koji su spalili 100 tisuća jutara površine (gotovo 500 milijuna četvornih metara).

Kalifornija je u ponedjeljak zabilježila svoj prvi megapožar u novijoj povijesti nakon što je požar nazvan August Complex spalio gotovo pet milijardi četvornih metara u sjevernom dijelu te američke savezne države.

Najveći požar u povijesti Kalifornije

August Complex tako je postao najveći požar zabilježen u povijesti Kalifornije.

Požar je krenuo kao više odvojenih požara, koje su započeli udari munje u kolovozu. Ti manji požari s vremenom su se spojili u veće komplekse požara s kojima se vatrogasci bore već tjednima. Zasad je 58% požara pod kontrolom, navodi CNN.

Požari širom Kalifornije ove su godine spalili gotovo 20 milijardi četvornih metara površine, što je gotovo dvostruko više od dosad rekordne 2018. godine. Ova je požarna sezona proizvela pet od šest najvećih požara u povijesti Kalifornije.

August Complex nije prvi gigapožar u povijesti SAD-a, iako ta zemlja nije zabilježila požare takve veličine dulje od 10 godina. Posljednji gigapožar u SAD-u zabilježen je u saveznoj državi Aljasci 2004. godine, a prije toga jedan je zabilježen 1988. godine u saveznim državama Idahu i Montani.

Za ekstremne požare krive su klimatske promjene

Što se tiče ostatka svijeta, jedan gigapožar je ove godine zabilježen u Australiji kad su se dva požara na granici država Victorije i New Walesa spojili u jedan i opožarili 7,4 milijarde kvadratnih metara površine.

Znanstvenici i vlasti u Kaliforniji su ove godine naveli da su za nezapamćene požare ove godine krive klimatske promjene. 

Daniel Swain, klimatolog na Sveučilištu UCLA i Nacionalnom centru za istraživanja atmosfere, rekao je CNN-u da klimatske promjene uzrokovane ljudskom aktivnošću uzrokuju sve veće temperaturne ekstreme, što vegetaciju čini sušom i pogodnijom za požare enormnih razmjera. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.