PREDSJEDNIČKI IZBORI

Najveći Kolindin donator je čovjek čijeg partnera je Kolinda spasila od zatvora

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

TVRTKA Lana-Karlovačka tiskara ponovno je Kolindi Grabar-Kitarović donirala maksimalni iznos od 200 tisuća kuna, baš kao što su to napravili i 2014. godine kada su bili, kao i ovaj put, najveći pojedinačni donatori HDZ-ove kandidatkinje. 

>> Kolinda pomilovala Danka Seitera, poslovnog partnera najvećeg donatora njezine kampanje

Donacija pa pomilovanje pa nova donacija

Između ovih dviju donacija dogodilo se pomilovanje Danka Seitera, jednog od optuženih u aferi Karlovačka banka i koji se dovodi u vezu s tom tiskarom. Naime, Seitera se teretilo za zlouporabu položaja i ovlasti zbog sklapanja ugovora o kreditu s obrtom Hanžel.

Vlasnik obrta Hanžel kojem se pogodovalo je Nikola Hanžel, a ujedno je i direktor Lane-Karlovačke tiskare, najvećeg pojedinačnog donatora dvije Kolindine kampanje. 

Predsjednica je pomilovala Seitera u veljači 2016. godine, a nakon što se zbog toga digla bura u javnosti, predsjednik Komisije za pomilovanja Davor Derenčinović ustvrdio je da je Seiter pomilovan isključivo zbog zdravstvenih razloga te je zato predloženo da se Seiteru neizdržani dio polovice jednogodišnje kazne zatvora zamijeni uvjetnom kaznom. 

>> Komisija za pomilovanja: Seiter je pomilovan isključivo zbog zdravstvenih razloga

Kolinda ga pomilovala, a sad mu se sudi za još jedno kazneno djelo

Ove godine otkriveno je kako se Seiteru sudi i za drugo kazneno djelo prevare jer je kao čelnik Karlovačke banke oprostio iznos od 13,5 milijuna kuna poduzeću Zagrebdrvo Zdravka Pašalića, brata Ivića Pašalića, nekadašnje desne ruke prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. 

Iz Ureda predsjednice pravdali su se kako ih Ministarstvo pravosuđa nije upozorilo na to da se protiv Seitera vodi još jedan postupak pa su ga pomilovali. 

Naglasimo kako je Odbor za pomilovanje koji je oslobodio Seitera na kraju raspušten. Osim Seitera, bila su sporna još dva pomilovanja. Pomilovan je Leon Sulić, čovjek osuđen za malverzacije u Croatia Busu te Vanja Goldberger za zloporabu droga i nedopušteno posjedovanje oružja.

Goldberger je bio savjetnik Vladimira Šeksa u vrijeme kad je on bio predsjednik sabora, a zbog njegova je pomilovanja Šeks razriješen dužnosti predsjedničina savjetnika za ustavnopravna pitanja.

Raspustili Odbor
 
Šeks je medijima potvrdio da je razriješen na osobni zahtjev zbog pomilovanja Goldbergera. Kazao je da je zagovarao pomilovanje Goldbergera, dok je predsjednica smatrala da to nije u redu s obzirom na njegov poseban odnos s njim, zbog čega je Šeks podnio ostavku.

>> Kolinda zbog Šeksove izjave raspustila Komisiju za pomilovanja

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz predsjedničke izbore instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: predsjednički izbori

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.