NAJPOZNATIJI HRVAT U UN-U Njegova slika stoji na samom ulazu, a hrvatske vlasti ga se stide

Foto: Wikipedia

JEDNA od najpoznatijih slika iz Drugog svjetskog rata stoji na ulazu u zgradu Ujedinjenih naroda u New Yorku, a na njoj se nalazi - Hrvat. Riječ je o čuvenoj slici Stjepana Steve Filipovića, Hrvata i antifašista iz Opuzena, napravljenoj nekoliko trenutaka prije nego što će biti obješen u Valjevu na jučerašnji dan, 22. svibnja 1942., prije točno 75 godina.

Na čuvenoj slici vidi se Filipović s konopcem oko vrata kako prkosno diže ruke u zrak. Filipović se rodio 26. siječnja 1916. godine u Opuzenu, a zbog očevog posla preselio je u Valjevo. Tamo su ga zvali Stevan pa su ga tijekom kratkog života i tako zvali, a od tu i česta zabuna oko njegovog pravog imena. Kao aktivni član Komunističke partije on je u valjevskom kraju organizirao ustanak protiv Nijemaca. Na Badnjak 1941. godine zarobili su ga četnici i nakon mučenja izručili Gestapou.

Slavna je fotografija snimljena 22. svibnja 1942. godine, nekoliko trenutaka prije nego će biti obješen.

Do 1991. godine Filipović je imao i spomenik u Opuzenu. No, isti je srušen po nečijoj zapovijedi.

Povijest je napravila jednu zanimljivu slučajnost. Naime, Filipović je ubijen na isti dan kad je u Šibeniku strijeljan Rade Končar. Hrvata Filipovića uhvatili su četnici i predali na nemilost Nijemcima. Hrvatskog Srbina Radu Končara uhvatile su ustaše i predale svojim gazdama Talijanima.

Iako je Filipovićev prkosni stav jedna od prvih stvari koje političari i brojni svjetski uglednici vide kad uđu u zgradu UN-a, u Hrvatskoj o njemu nećete puno čuti. Nema političara, nema govora ni polaganja vijenaca i sličnih stvari.

UN-u se njime ponosi jer predstavlja jednu od najupečatljivijih uspomena na antifašizam. Hrvatske vlasti ga se stide, vjerojatno iz istog razloga.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.