Najmoćnije svjetske vojne sile: Evo kako je rangirana Hrvatska i gdje stoji u odnosu na susjede

Foto: FAH

PORTAL Global Firepower, koji se bavi analizom podataka o vojnoj moći i sposobnostima zemalja diljem svijeta, objavio je prije dva tjedna rang-listu najmoćnijih vojnih sila na svijetu.

Portal napominje da objavljeni materijal služi isključivo za razonodu, a informacije su dobivene iz javno dostupnih podataka.

Lista je nastala na temelju analize više od pedeset faktora, među kojima se nalaze i broj stanovnika u zemlji, aktivnog vojnog osoblja, broj oklopnih vozila, brodova, zrakoplova, budžet za obranu, izvori financiranja... Na temelju tih podataka Global Firepower izračunao je index vojne moći - što je on manji, to je zemlja moćnija. Nuklearna moć nije obuhvaćena.

Prema rang-listi ovog portala, na prvom mjestu se nalaze Sjedinjene Američke Države, nakon kojih slijedi Rusija, zatim Kina i Indija. Slijede Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Južna Koreja, Njemačka, Japan i Turska.

Hrvatska se na popisu nalazi na 62. mjestu, a od zemalja u regiji od Hrvatske je bolje rangirana samo Mađarska, koja se nalazi na 59. mjestu. Srbija je na 70. mjestu, BiH na 89., Slovenija na 99. mjestu, dok Crne Gore nema na listi.

Global Firepower pruža i još jednu zanimljivu opciju, a to je mogućnost usporedbe zemalja prema njihovoj vojnoj moći, pa tako možete usporediti najveće vojne sile, ali i Hrvatsku sa zemljama u regiji i ostatkom svijeta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.