Najavljeno novo političko okupljanje Bošnjaka u Republici Srpskoj: "Dodik je okupator i uzurpator"

Foto: FAH

BIVŠI načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković najavio je novi vid društvenog organiziranja Bošnjaka koji žive na prostoru Republike Srpske kroz političku platformu koja će nositi ime "Odgovor".

Istodobno je predsjedniku RS Miloradu Dodiku poručio kako je on okupator koji je uzurpirao moć i javna dobra u tom entitetu koristeći ih isključivo za jačanje osobne vlasti.

"Ovaj prostor je okupiran od režima Milorada Dodika i njegove tajkunske mreže. Javna blagajna je oteta od građana i sva politika i sve o čemu se razgovara isključivo je u službi zaštite onoga što je režim pod vladavinom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) opljačkao i oteo od svih nas", stoji u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima koju potpisuje Duraković, nekadašnji izvanstranački srebrenički načelnik, koji je tu poziciju izgubio na izborima 2016. u srazu s Mladenom Grujičićem, kandidatom ujedinjenih srpskih stranaka.

Duraković je i nakon poraza ostao živjeti u Srebrenici i bio je predsjednik organizacijskog odbora za obilježavanje 22. obljetnice genocida nad Bošnjacima.

Sada je uputio poziv Bošnjacima u RS-u da mu se pridruže u borbi protiv Dodikove vlasti, a međunarodnu zajednicu da predsjedniku RS i osobama koje su bliske vlasti uvedu kaznene mjere zbog podržavanja kršenja ljudskih prava i diskriminacije.

Najavio je kako će tražiti od međunarodnih investitora i partnera da prekinu sve oblike investiranja u one zajednice koje podržavaju diskriminaciju manjinskog stanovništva.

Novi mehanizmi borbe protiv SNSD-a


"Ponudit ćemo nove mehanizme borbe protiv SNSD-a i utemeljit ćemo platformu koja će postati minimum zahtjeva Bošnjaka-povratnika kako bi im se osigurala ravnopravnost, omogućio povratak i ostanak, te kroz veću zastupljenost ovaj narod konačno učinio relevantnim sugovornikom u procesu oslobađanja ovog prostora od kriminala, diskriminacije i nepravde", stoji u Durakovićevoj izjavi.

Istaknuo je kako je proteklih mjeseci imao bojne ponude iz političkih stranaka da im se pridruži, no sve ih je otklonio jer želi biti zagovornikom prava svih obespravljenih u RS-u, bez obzira na politička opredjeljenja.

"Odgovor" će, kako je najavio, djelovati kao neovisna i nestranačka politička platforma, koja će se baviti isključivo stanjem u RS i problemima povratnika s ciljem njihova objedinjavanja i zajedničkog djelovanja.

"Pozivam sve političke stranke, sve lidere i bošnjačke prvake, sve bosanskohercegovačke domoljube, da se ujedinimo oko 'Odgovora' kao nestranačke, nezavisne i neprofitne platforme u kojoj nećemo pregovarati o foteljama i izbornim listama, u kojoj ćemo ponuditi šansu za međustranačko pomirenje i ljudski razgovor o budućnosti Bošnjaka na prostoru RS-a", stoji u Durakovićevoj izjavi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.