Nahelova rođakinja: Policajac je znao da će ubiti dijete kad je zaustavio Nahela

Rođakinja francuskog tinejdžera kojeg je ustrijelila policija rekla je za BBC da obitelj nije željela da njegova smrt izazove nerede, ali je inzistirala da se zakon prema kojem policija smije pucati na vozača mora promijeniti.

Podsjetimo, Nahela M. policajac je upucao iz neposredne blizine nakon što se prošlog utorka nije zaustavio tijekom redovne provjere prometa. Francuska je nakon toga pet dana bila poprište nasilnih nereda.

"Kao da je planirao ubiti ga čim ga je zaustavio"

"Nemam riječi kojima bih opisala kako se osjećam.

Od početka kontrole, kad je uperio pištolj, policajac kao da je znao što će se dogoditi. Kao da je planirao ubiti ga od početka. Policajac je tvrdio da je zaustavio Nahela jer je na njegovom licu vidio da još nema vozačku dozvolu. Pa ako je to vidio, ako je vidio da je maloljetnik, ako je znao da je dijete - znao je da će ubiti dijete. Znao je da će oduzeti život djeteta.

Sve što mi želimo sada je da policajac bude pravedno osuđen za egzekuciju malog Nahela", rekla je rođakinja pred kamerama BBC-ja.

"Nikada nismo pozivali na mržnju ili nerede", rekla je rođakinja.

Govoreći za BBC u blizini obiteljske kuće u Nanterreu, rođakinja je rekla da neredi - u kojima su tisuće uhićene, opljačkane trgovine i zapaljene stotine vozila diljem Francuske - nisu odali počast Nahelu.

"Nismo tražili razbijanje i krađu. Sve ovo nije za Nahela", rekla je za BBC govoreći pod uvjetom anonimnosti.

Dodala je da su pozvali na bijeli marš ulicama: "Šetnja u spomen na Nahela. Hodanje, čak i ljutnja na ulici je u redu, demonstriranje, ali bez izgreda."

Rođakinja je rekla da francuske vlasti sada moraju promijeniti zakon koji dopušta policajcima da pucaju tijekom zaustavljanja prometa te je pozvala na bolju obuku francuske policije, propise o oružju za policiju i reviziju zakona koji dopušta policiji upotrebu smrtonosne sile ako se mlada osoba odbije zaustaviti.

Ove godine troje ubijenih u prometu

Francuski kazneni zakon promijenjen je 2017. kako bi se omogućila šira uporaba vatrenog oružja nakon što je policija rekla da se suočava s povećanom razinom nasilja.

Kritičari tvrde da je porast pucnjava povezanih s prometom izravan rezultat te promjene, za koju kažu da je previše nejasna jer ostavlja na policajcima da utvrde predstavlja li vozačevo odbijanje poštovanja propisa rizik.

Ove godine tri su osobe ubijene tijekom policijskih zaustavljanja prometa - nakon rekordnih 13 ljudi koji su prošle godine ubijeni u prometnim incidentima. Prema tiskovnoj agenciji Reuters, većina tih žrtava je crnog ili arapskog podrijetla.

"Policija ponižava mlade crnce"

Anais, obiteljska prijateljica i susjeda, također je rekla za BBC da biti mladi crnac u francuskim predgrađima znači svakodnevno biti izložen rasizmu, nasilju i rasnom profiliranju.

"Oni [policija] ih ponižavaju, vrijeđaju i ne razgovaraju kako treba s njima. A sada ih ubijaju! Ovo nije prvi put da se to dogodilo", rekla je.

"Želimo da se sve smiri. Društvene mreže, nemiri, sve se treba smiriti. Uz sve ovo, nismo imali vremena sjesti ni pet minuta zajedno i razmisliti o tome kako ga sada nema", dodala je rođakinja.

Ranije u nedjelju Nahelova baka također je pozvala na prekid nasilja i optužila izgrednike da koriste Nahelovu smrt kao izgovor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.