Naglo porasli prihodi ruske banke VTB, imala skok prihoda od kamata

Ilustracija: EPA

PRIHOD i dobit ruske banke VTB naglo su porasli u trećem tromjesečju, potaknuti skokom prihoda od kamata u razdoblju oporavka ruskog gospodarstva od posljedica pandemije covida-19.

Razdoblje od srpnja do rujna VTB je zaključio s operativnim prihodom prije rezervacija od 202.2 milijarde rubalja (2.46 milijardi eura), većim za četvrtinu nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuje izvješće objavljeno sredinom tjedna.

Operativni prihod pratio je rast neto prihoda od kamata, na 169.7 milijardi rubalja.

Neto prihod od naknada i provizija porastao je 12.3 posto, na 39.4 milijarde rubalja.

Pao broj nenaplativih kredita

VTB je u trećem tromjesečju izdvojio upola manji iznos za pokrivanje nenaplativih kredita i za troškove pravnih sporova nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, stavivši na stranu ukupno 24.1 milijardu rubalja.  

Udio nenaplativih kredita u ukupnom kreditnom portfelju iznosio je na kraju rujna 4.6 posto i manji je za 1.1 postotni bod nego na kraju prošle godine.

Banka je u razdoblju od srpnja do rujna poslovala s peterostruko većom neto dobiti nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, od 87 milijardi rubalja.

Neto dobit više nego učetverostručena

U prvih devet ovogodišnjih mjeseci VTB-ov je operativni prihod prije rezervacija porastao otprilike za trećinu, na 607.3 milijarde rubalja.

Neto dobit više je nego učetverostručena, na 257.6 milijardi rubalja.

Banka je podigla zacrtanu razinu neto dobiti u ovoj godini na 300 milijardi rubalja. 

"(...) snažan rezultat u prvih devet mjeseci 2021. godine potaknuo nas je da po drugi puta ove godine izmijenimo i podignemo smjernicu neto dobiti. Očekujemo da ćemo već ove godine premašiti cilj zacrtan u strategiji za 2022.", izjavio je u priopćenju financijski direktor Dmitrij Pjanov.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.