Na svijetu ostala samo dva sjeverna bijela nosoroga, znanstvenici u panici

Screenshot: YouTube/Animal Watch

NA SVIJETU su ostale samo dvije jedinke sjevernog bijelog nosoroga, i to ženke Fatu i Najin. Posljednji mužjak, Sudan, umro je prošle godine, piše CNN.

S obzirom na to da se radi o posljednjim primjercima te vrste, a ženke do sada nisu uspjele do kraja iznijeti trudnoću, znanstvenici su odlučili pokušati spasiti opstanak tih životinja postupkom izvanmaterične oplodnje.

Zamrznuta sperma iz umrlih mužjaka

Jučer su objavili da su uspješno oplodili embrije uzete iz ženki. Oplodili su ih zamrznutom spermom iz mrtvih mužjaka. Embriji su u dobrom stanju, čuvaju se u tekućem dušiku i čekaju da ih se u skoroj budućnosti prebaci u odgovarajuću surogat majku.

S obzirom na to da ženke Najin i Fatu nisu do sada mogle održati trudnoću, znanstvenici će embrije vjerojatno preseliti u ženku južnog bijelog nosoroga.

"Prije pet godina smo smatrali da je gotovo nemoguće stvoriti embrije sjevernog bijelog nosoroga, a sada smo to uspjeli", rekao je Jan Stejskal iz zoološkog vrta Dvur Kralove u kojem su rođene Najin i Fatu.

Zadnja šansa

Nosorozi su već duže vrijeme na meti lovokradica. Naime, u Aziji se tradicionalno vjeruje kako njihovi rogovi liječe razne tegobe te je potražnja za njima velika. Stručnjaci smatraju kako trgovanje rogovima nosoroga postaje unosniji posao od trgovanja drogom.

Zbog intenzivnog krivolova nedavno je izumro zapadnoafrički crni nosorog, a organizacija koja se bavi zaštitom tih divljih životinja, Save the Rhino, smatra kako je ugroženo i pet preostalih vrsta nosoroga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.