Na slobodu puštena trojica osumnjičenih iz afere Bankomat

TROJICA poduzetnika uhićena u aferi Bankomat, Svetimir Gadža, Oliver Beidenegl i Ivan Galić, puštena su iz pritvora u Remetincu, gdje su bila od kraja prosinca. Osumnjičeni su da su nezakonito, odnosno mimo procedure, dobivali višemilijunske kredite od Hrvatske poštanske banke, prenosi HRT.

Odluku o puštanju je donio sudac istrage Krešimir Devčić koji je rekao da je ukidanje pritvora zatražio Uskok nakon što su ispitani svi svjedoci. Trojica puštena iz pritvora su Remetinec napustila jučer.

U pritvoru su ostali Boris Šimunić te Slaven Čolak i Davor Čilić, na koje je istraga proširena naknadno, a koje se tereti da su čelnike HPB-a poticali na zloporabe položaja i ovlasti kako bi im bez pokrića i osiguranja isplatili milijunske iznose kredita.

Zbog mogućnosti utjecanja na svjedoke u Remetincu su i dalje trojica nekadašnjih prvih ljudi HPB-a Josip Protega, Marijo Kirinić i Ivan Sladonja, koji su osumnjičeni da su od 2005. do 2007. odobrili više od 210 milijuna kuna zajmova koje HPB više ne može naplatiti. Usto, trojicu se tereti i da su sami sebi za rad u Upravi banke isplaćivali nesrazmjerno visoke menadžerske bonuse.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.