Na gej prideu u Beču pola milijuna ljudi. Bečki gradonačelnik: "Volim vas sve"

Foto: EPA

VIŠE OD 460.000 ljudi prošetalo je i plesalo diljem središta Beča u ovogodišnjoj Duginoj povorci u subotu, kojom se slavi LGBT zajednica i prosvjeduje protiv seksualne diskriminacije, kažu organizatori, a prenio je austrijski Standard.

Sudionici su nosili prigodne šešire, šljokičaste haljine i kožnu odjeću ili su paradirali bez gornjeg dijela odjeće, mašući zastavama duginih boja u znak potpore lezbijskim, homoseksualnim, biseksualnim i transseksualnim osobama. 

Policija nije odmah procjenjivala brojnost publike, među kojima su bili pop pjevačica Conchita Wurst te vodeći socijaldemokratski, liberalni i zeleni političari.

Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen te europska povjerenica za pravosuđe Vera Jurova održali su govore na kraju događaja.

"Lezbijke, gejevi, biseksualci, transseksualci žive u našem društvu i nastavit će biti vidljivi, poštovani i integrirani u naše društvo. Bit demokracije je prihvaćati i poštovati različitosti", rekao je austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen koji se pred kraj skupa obratio okupljenima.

Bečki gradonačelnik: "Volim vas sve!"

I bečki gradonačelnik sa suprugom prisustvovao je povorci. "Ljubav mora biti slobodna i mi ćemo raditi na tome da tako i ostane. Volim vas sve", poručio je gradonačelnik Michael Ludwig.

Dugina parada dio je ovogodišnjeg Europridea, LGBT festivala čiji je domaćin svake godine neki drugi europski grad.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.