Mrsić ne vjeruje da uhljebi uništavaju tvrtke: Provjerit će hitno zašto je kažnjen mladi Slavonac

Foto: Index, N1

MINISTAR rada Mirando Mrsić bio je gost u emisiji Pressing na N1 televiziji gdje je obećao da će već danas istražiti slučaj obrtnika Kristijana Glibe iz Slavonije koji tvrdi da je kažnjen zbog krivo ispunjenog obrasca, odnosno zbog toga što se u obrascu izjasnio kao pravna umjesto fizička osoba.

Gilbo je, podsjetimo, dvadesetčetverogodišnji obrtnik koji je radnika prijavio putem sustava e-mirovinsko.  No, problem je nastao jer su prilikom prijave umjesto "fizičke osobe", pošto se radilo o obrtu, unijeli "pravnu osobu" zbog čega je, na kraju ovog apsurdnog slučaja o kojem smo jučer pisali, obrtnik drakonski kažnjen s 30.000 kuna, da bi, nakon što ih je platio, protiv njega bila dignuta prekšajna prijava u kojoj mu se prijeti s još 50.000 kuna kazne.

"Tu nešto fali", komentirao je ministar Mrsić. "Postoji mogućnost žalbe. Kazne uopće ne bi bilo da ovdje nešto ne fali", kaže Mrsić odbacivši da je mogao biti tako drakonski kažnjen samo zbog krivog ispunjavanja obrasca.

"Provjerit ću i dobit informaciju već sutra. Ne vjerujem da je to greška inspektora", obećao je Mrsić.

Podsjetimo, Glibi su iz tri podružnice HZMO-a priznali da je riječ o grešci pa je svejedno "oderan" s 30.000 kuna, a prijeti mu još 50.000. Iako mu to ništa ne garantira, Kristijan je svojim slučajem izašao u medije, podigao buru i upoznao desetke tisuća ljudi sa svojim problemom. Ministru nakon toga nije ništa drugo niti preostalo nego da javno obeća da će ovaj slučaj već danas proučiti.

Međutim, postavlja se pitanje što je sa tisućama drugih Kristijana koji se svakodnevno bore sa birokratsko-uhljebskom hobotnicom, čiji slučajevi nisu došli u javnost. Što je sa svim tim obrtnicima koji su zbog nesposobnih uhljeba ministarstava, državnih ili lokalnih službi, zaposlenih tamo tko zna kakvim putevima, platili i plaćaju milijune kuna kazni?

Ako vi imate ili znate za sličan primjer javite nam na mail uhljebi@index.hr

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.