Mrak Taritaš: U suvislim zemljama župan koji mlati svoju ženu ne bi bio župan

Foto: Pixsell/Patrik Macek

SABORSKE zastupnice GLAS-a osvrnule su se danas na presudu požeško-slavonskom županu Alojzu Tomaševiću za nasilje nad suprugom i sudsku praksu u slučajevima nasilja nad ženama te zaključile kako se blagim kaznama šalje poruka zlostavljanim ženama da zlostavljanje ne prijavljuju.

"Zlostavljanje žene su zlostavljane dvaput, prvi put od svojih partnera a drugi put od institucija", ustvrdila je zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš dodavši da se blagim kaznama šalje kriva poruka.

"Koja se poruka šalje? Poruka zlostavljanim ženama da ne prijavljuju zlostavljanje jer će procesi predugo trajati, a zlostavljači dobiti blage kazne", rekla je Mrak Taritaš na konferenciji za novinare u saboru.

Postupak protiv župana Tomaševića trajao godinu dana i tri mjeseca

Podsjetila je da je postupak protiv župana Tomaševića trajao godinu dana i tri mjeseca da bi presuda na kraju bila točno onakva kakvu je tužiteljstvo tražilo.

Alojz Tomašević u srijedu je proglašen krivim za obiteljsko nasilje i ozljeđivanje supruge Mare Tomašević. Zbog nasilja u obitelji i nanošenja tjelesne ozlijede optužnicu je 29. prosinca 2017. protiv Tomaševića podiglo Općinsko državno odvjetništvo u Požegi. Za svako nedjelo Tomašević je u nepravomoćnoj presudi dobio po šest mjeseci zatvora. Ova odluka preinačena je u uvjetnu kaznu od deset mjeseci uz dvije godine kušnje.

Uzaludno pooštravanje kazni u zakonima

Zastupnica Nada Turina-Đurić ocijenila je da je uzaludno pooštravanje kazni u zakonima ako, kako je rekla, s vrha vlasti dolaze poruke u stilu "to je tako u obitelji".

O aferi ministra zdravstva Milana Kujundžića s nekretninama, Mrak Taritaš kazala je kako nažalost to nije ništa novo i da u "suvislim zemljama župan koji mlati svoju ženu ne bi bio župan, a Kujundžić već danas ne bi bio ministar".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.