Može li Hrvatska pobijediti u lobističkom ratu za Europsku agenciju za lijekove?

Foto: FAH

U SKLOPU postupka izlaska Velike Britanije iz Europske unije, Europska agencija za lijekove i njezinih 900-tinjak zaposlenika, koji trenutačno rade u Londonu, morat će pronaći novo sjedište.

Instituciji s kojom kontaktiraju brojni stručnjaci, industrije, poduzetnici, konzultanti, pacijenti i posjetitelji, u sektoru koji je po financijskoj moći jedina konkurencija naftnome, domaćinstvo nude gotovo sve zemlje Unije, a u lobističkoj utrci je i Hrvatska, piše HRT.

U Agenciji za lijekove stručnjaci iz cijele Europske unije svakodnevno se sastaju kako bi odobrili i kontrolirali lijekove na tržištu. Odnosi Agencije s Europskim parlamentom prije nekoliko mjeseci povjereni su zastupnici iz Hrvatske Biljani Borzan. Kao jedan od razloga zašto svi žele agenciju u svojoj zemlji, Borzan je iznijela podatak da u nju godišnje dolazi preko 4 tisuće stručnjaka koji ostvaruju 36 tisuća noćenja.

Stvar prestiža

"Tu vidimo i određeni turistički potencijal, a da ne kažem da je imati jednu takvu znanstvenu instituciju u svojoj zemlji stvar prestiža", dodaje.

Svoje prednosti hrvatska Vlada predstavila je Europskoj komisiji zasad samo u pismu namjere. Mnoge zemlje u lobiranju su napravile mnogo više koraka. Švedska je čak imenovala ministra bez portfelja kojem je jedina zadaća - dovesti Agenciju u Stockholm.

Dodatne napore uložile su i Italija, Irska, Španjolska, Nizozemska.

Bilo bi poželjno da novi domaćin ima renomirano sveučilište te snažno malo i srednje poduzetništvo, dodaje HRT, navodeći kako upućeni upozoravaju da Hrvatska ima šansu jedino uz iznimne napore na najvišoj državnoj razini.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.