Mozak pokolja u Parizu telefonom davao upute teroristima: "Galamio je sat vremena"

Foto: FAH

MOZAK krvavog masakra u Parizu Abdelhamid Abaaoud ostalim džihadistima telefonom je davao upute za napad, rekao je jedan francuski stručnjak za terorizam. On je kazao kako je jedan svjedok rekao da je Abbaoud sat vremena stajao na dovratku i galamio u slušalicu.

Te je noći svjedok nekoliko puta otišao do automobila parkiranog u blizini, a Abaoud je bio tamo svaki put, javlja CNN.

Svjedok je Abaaoud opisao kao vrlo nervoznog, rekao je kako je imao obrijanu glavu i nosio laganu, slojevitu odjeću. Kad su kasnije u medijima objavljene njegove fotografije svjedok ga je odmah prepoznao i to dojavio istražiteljima.

Francuski analitičar Jean Charles Brisars rekao je da je ova izjava pokazatelj da je Abbaoud zaista bio organizator krvavog pokolja.

"Abaaoudova prisustnost u neposrednoj blizini mjesta napada pokazatelj njegove snažne uključenosti u napad i sugerira da je izravno davao naloge i upute teroristima unutar Bataclana", rekao je Brisard.

Komunicirao s bombašem samoubojicom

Pariški istražitelji rekli su kako je Abaaoud telefonom komunicirao s Bilalom Hadfijem, jednim od bombaša samoubojica koji su se raznijeli blizu nacionalnog stadiona, a s njim je razgovarao neposredno prije nego što je počinio saumobojstvo eksplozivom.

Iste je večeri, a uoči ovih događaja, Abaaoud snimljen nadzornom kamerom na stanici metroa, koja se nalazi tek nekoliko stotina metara dalje od mjesta na kojem je kasnije pronađeno jedno od napuštenih vozila terorista.

Mozak krvavog pokolja ubijen je pet dana nakon napada, tijekom policijske racije u pariškoj četvrti St.Denis.

Istraga je pokazala da su barem osmero uključenih u pariške napade bili francuski državljani koji su prethodno bili u Siriji. Nekoliko ih je neko vrijeme živjelo u Molenbeeku, predgrađu Bruxellesa. Abaaoud je pak bio Belgijanac i odrastao upravo u Molenbeeku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.