MORH POČEO SLATI VOJNE POZIVE Hrvate uzbunilo formiranje pričuve, na jesen kreću vojne vježbe

Foto: Duško Marušić/Pixsell

PROTEKLIH tjedana vojnim obveznicima diljem Hrvatske počeli su stizati vojni pozivi. Dio hrvatskih građana zabrinuo se nakon što je zaprimio poziv, no iz Ministarstva obrane su poručili kako je riječ o samo jednoj fazi ustrojavanja šest pješačkih pukovnija pričuve Oružanih snaga Republike Hrvatske, piše Novi list.


Za sada se pozivi šalju osobama koje su takozvana razvrstana pričuva, odnosno onima koji su ili služili vojni rok, ili bili u Domovinskom ratu u borbenim jedinicama, ili završili dragovoljno vojno osposobljavanje. Ukratko, onima koji imaju već određenu vojnu specijalnost. Pozivi se šalju osobama do 55 godina starosti, a za potrebe šest pukovnija bit će potrebno 9000 pričuvnih pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Kako se ne može pouzdano znati jesu li svi koji su upisani u vojnu evidenciju i vojno sposobni, pozivi su poslani za ukupno 15 tisuća osoba. Što znači da će se njih šest tisuća ipak provući bez poziva u pričuvne pukovnije.


Vojni obveznici iz Rijeke, Istre i s Kvarnera su za sada izbjegli bilo kakve dodatne obveze osim javljanja pozvanih, kako bi se ustanovilo jesu li zbilja sposobni i adekvatni za odrađivati ovaj zahtjevan posao. Na dva područja će već ove godine krenuti i ozbiljniji poslovi ustrojavanja pješačkih pukovnija.

Vojno osposobljavanje

Tako će u Splitu, koji pokriva 5. pukovnija, i Zagrebu s 1. pukovnijom tijekom listopada i studenog ove godine biti odrađena obuka "ključnog osoblja i kritičnih vojno stručnih specijalnosti". Radi se o osposobljavanju od četiri dana, a uz to će desetodnevnu obuku proći i jedna pješačka satnija iz formacije bojne (dakle, ne samostalna). Pješačka satnija inače je formacijski red veličine malo više od 100 vojnika. Tako će u Zagrebu i Splitu  početkom jeseni biti organizirana vojna vježba.

Ovakvi pozivi mogli bi stvarati određene probleme, jer mnogim ljudima neće odgovarati da ih se poziva na četiri ili deset dana izvan njihovih normalnih životnih ritmova. MORH je u ovom slučaju solidno planirao datume jer je sve obuke planirao početkom jeseni, kad je turistička sezona gotova. Inače bi u Splitu zasigurno imali problema sa skupljanjem potrebnih pričuvnika. No, čak i sa solidno isplaniranim datumima, svejedno bi moglo biti problema, navodi Novi list.

Naime, za razliku od vremena bivše Jugoslavije, kad je ovakav instrument tada "rezervnog sastava" i uveden, danas mnogi ljudi imaju svoje privatne tvrtke ili rade za privatnike i nikako im ne može odgovarati da po nekoliko dana izostanu s posla. Usto, za razliku od bivših vremena, poslodavci zasigurno neće gledati blagonaklono na odlazak radnika u vojnu pričuvu, odnosno na njihov višednevni izostanak s posla.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.