Montgomery: Republici Srpskoj treba omogućiti referendum o neovisnosti!

"STVARNOST je takva da nikakva količina prijetnji ili nagrada, uključujući obećanja o brzom pristupanju NATO-u i EU, neće uvjeriti bosanske Srbe da se u korist središnje vlade odreknu važna dijela prava i privilegija koje im je dao Daytonski sporazum, oko čega se trude bosanski muslimani i međunarodna zajednica. Bosanski Srbi odlučno žele punu kontrolu nad vlastitom sudbinom", zaključio je bivši američki veleposlanik William Montgomery u New York Timesu u kojem se zalaže za referendum te za moguće odcjepljenje Republike Srpske iz BiH i za podjelu Kosova duž rijeke Ibar!

"Znam o čemu govorim!"

"Znam o čemu govorim: više od 15 godina i ja sam bio jedan od njih. I na kraju sam ipak shvatio da su povijesne okolnosti u toj regiji oblikovale posve drukčiji svjetonazor od našega. Od ljudi na Balkanu očekujemo da misle i reagiraju poput nas: to se neće dogoditi", ustvrdio je Montgomery u NYT-u objašnjavajući kako je i zašto promjenio svoju politiku koju je posljednjih petnaest godina širio Balkanom.

Montgomery kaže za Kosovo kako je ondje realnost da ga je većina Srba već napustila koja se ne kani vratiti. Mnogi od onih koji su ostali, tvrdi bivši veleposlanik, ondje su samo zato što se nadaju ili vjeruju da mogu ignorirati središnju vlast neovisnog Kosova i nastaviti gledati prema Srbiji tražeći političku i financijsku podršku.

"Srbi koji žive sjeverno od rijeke Ibra ponašaju se kao da žive u Srbiji. Predsjednik Boris Tadić i njegova umjerena vlada u svojevrsnoj su zamci jer moraju podržavati kosovske Srbe kako bi spriječili nacionalistički protuudar u trenucima kada se Srbija pokušava približiti EU. Te kontradikcije postaju sve vidljivije", kaže Montgomery obrazlažući kako bi Kosovo bilo najbolje razdvojiti jer su kosovski Albanci do sada strpljivo podnosili odbijanje kosovskih Srba da priznaju neovisnost Kosova, bivše srpske pokrajine, prebacujući na međunarodnu zajednicu da razriješi taj problem.

Kosovo podijeliti

"No, već sada oporbeni albanski političari počinju kritizirati vlast da je prepasivna u rješavanju ovoga problema", smatra Montgomery zaključujući kako i na Kosovu i u Bosni SAD mora razmisliti o drukčijim rješenjima i to onima koja se Amerikancima možda neće svidjeti i koja će rezultirati komplikacijama, ali realnim i ostvarivim.

"Na Kosovu to vjerojatno znači neku vrstu podjele između Albanaca i Srba kombiniranu s obostranim priznanjem, preuzimanjem obveza punog poštovanja prava manjina, ali i nekih 'slatkiša' iz EU", ističe Montgomery dodajući kako je Bosna kompliciranija.

Montgomery predlaže oblikovanje drukčijih odnosa unutar Bosne i dopuštenje Republici Srpskoj da održi referendum o neovisnosti. Kako kaže bivši veleposlanik to bi trebalo sadržavati mnogo jamstava o budućim odnosima i biti odrađeno u cjelovitu paketu koji će voditi i provesti međunarodna zajednica.

SAD se ne smije dodatno zapetljati na Balkanu

"U oba slučaja mora se jasno pokazati volja i spremnost da se upotrijebi vojna sila kako bi se spriječilo nasilje koje bi usput moglo izbiti. Ima još jedan razlog zbog kojeg trebamo proširiti način na koji mislimo", zaključuje Montgomery dodajući kako je činjenica da i Bosna i Kosovo, koje su neovisne lokalne sile, mogu stvari uzeti u svoje ruke i u vrlo kratkom vremenu obnoviti nasilje koje će biti teško obuzdati.

"Mi sebi jednostavno ne smijemo priuštiti da se još dublje zapetljamo na Balkanu. Poput alkoholičara čiji je prvi korak da sam sebi prizna kako ima problem, i mi moramo prihvatiti da sadašnja politika nije održiva. Tek tada možemo početi razmišljati konstruktivno o rješenjima koja će donijeti trajnu stabilnost u regiji", zaključuje na kraju Montgomery u New Yorku Timesu.

M.M.
Foto: Arhiva/ AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.