Moćna fotografija iz Benkovca savršeno prikazuje sav jad zaboravljene Hrvatske

Foto: Index/Hrvoje Jelavić

IMAJU političari tu neku čudnu navadu da s vremena na vrijeme banu u kakvo zaboravljeno mjesto pa po njemu prošetaju. Nasmiješeni mašu prolaznicima, skreću pogled s napuštenih izloga sitnih obrta, u nevjerici vrte glavama čudeći se kako dva i pol desetljeća nakon rata još nisu pokrpane rupe od granata pa ministrice moraju poskakivati da ne polome potpetice. A rupe su zapravo od prošle zime. I pretprošle, i još nekoliko zima unatrag. Samo ih nitko nije ni pomislio pokrpati jer nema za koga. Načelnikova limuzina ima dobre amortizere, udarci se gotovo i ne osjećaju na kožnatom stražnjem sjedištu, a domaća čeljad je odavno naučila izbjegavati rupe. Ili nema novca za gorivo.

Desant na Zadarsku županiju

Danas je jedan takav politički desant doživjela Zadarska županija. Benkovac, aerodrom Zadar, luka Gaženica, Vela Lamjana, Tkon, Nin - nizašto krivi bili su poprište vladinog posjeta. U Benkovcu je Pixsellov fotoreporter Hrvoje Jelavić u nizu protokolarnih fotografija snimio i jednu iznimno upečatljivu. Pogrbljeni starac korača benkovačkom ulicom, a iza njega su neki mutni likovi. Znamo tko su. Prepoznajemo ih. Andrej Plenković i njegovi ministri, lokalni načelnik i tjelohranitelji. No na ovoj su fotografiji oni baš ono što jesu. Mrlje.

Umjesto Plenkovića mogao je biti bilo tko

Umjesto Plenkovića i njegove svite u tamnim odijelima mogli su biti bili koji prijašnji premijeri ili premijerke. Bilo koji ministri, ministrice i općinski načelnici mogli bi se izmijeniti na ovoj fotografiji i nitko ne bi primijetio razliku. Blijedi, od sadržaja isprani likovi, dolazili su i prije. I opet će dolaziti, a umorni pogrbljeni starac će i dalje koračati sam. On je Hrvatska.

Sjene iz noćne more

Oni su, pak, duhovi. Sjene iz noćne more čijih se lica ujutro ne možemo sjetiti. No za razliku od osobnih noćnih mora, iz ove se kolektivne ne budimo. Prikaze se samo smjenjuju, a mi smo sve umorniji i pogrbljeniji. Svako njihovo pojavljivanje isisava nam sve više životne snage i radosti. A oni se smiju i zadovoljno rukuju dok jedni drugima komplimentiraju. Općinski načelnik Plenkoviću: "Vojvodo!" Premijer mu uzvraća: "Serdare." I tako cijeli dan, od Benkovca do Vele Lamjane. 

Potpiše se, dakako svečano, neki ugovor. Obeća se pomoć, ulaganje, baci se oko na mrijestilište, zaviri se u jedini proizvodni pogon, sa zadovoljstvom se izjavi da će država platiti popravak trotoara. I briši dalje. A iza njih ostaje samo praznina. I umorni starac.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.