"Mladi Srbi su većinom homofobični, konzervativni, tradicionalni i nacionalistički odgajani"



ISTRAŽIVANJE pod nazivom "Stavovi i vrijednosne orijentacije srednjoškolaca u Srbiji", u organizaciji Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji provedeno je među 630 učenika srednjih škola u šest gradova – Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Kruševcu i Novom Pazaru, a pokazalo je da su mladi u Srbiji "većinom konzervativni, tradicionalni i nacionalistički odgajani".

Homofobični, a najviše mrze Albance i Hrvate

Isto tako otkrilo se kako za neprijatelje uglavnom smatraju Albance, Hrvate, Rome i LGBTQ populaciju, dok su im prijatelji Rusi i Grci, prenosi rezultate istraživanja Deutsche Welle.


"Rezultat je pokazao da su srednjoškolci, dakle djeca rođena u vrijeme rata, većinski homofobični, da ne percipiraju pozitivno manjinske grupe i da su tradicionalni, znači da samim tim podliježu svim stereotipima ovog društva", zaključuje se u istraživanju u kojem se dodaje da među najveće nacionalne neprijatelje ubrajaju na prvom mjestu Albance (21,2 posto), Hrvate (15 posto), Rome (12,3 posto) i Amerikance (9,8 posto).

41 posto mladih smatra da je gay populacija bolesna

"U pitanju je prenošenje etničkih stereotipa putem političke propagande i desničarskih opcija u zemlji. Stavovi mladih ne mogu suviše odudarati od sredine u kojoj žive", smatra autorica istraživanja Marija Radoman za Deutsche Welle naglašavajući kako mladi kao i stariji Srbi imaju fokus na pitanje nacionalizma i 'opterećenost' granicama i teritorijem svoje etničke zajednice. 

"Čak 41 posto ispitanika smatra da je gay populacija bolesna, a 38 posto se ne slaže s tim stavom. Ono što je posebno zanimljivo jest činjenica da je od svih gradova u kojima je napravljeno istraživanje, Beograd najhomofobičniji", prenosi DW. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.