Ministarstvo Tome Medveda ponovno će odlučivati hoće li dati status žrtve silovanoj u zatvoru Kuline

Foto: Hina

UPRAVNI sud u Splitu poništio je rješenje Ministarstva hrvatskih branitelja kojim su odbili dati status žrtve Mariji K., koja je 1993. godine više puta silovana u vojnom zatvoru Kuline u Šibeniku pod nadzorom Hrvatske vojske i Vojne policije. Predmet je vraćen na ponovno odlučivanje.

Ministarstvo Tome Medveda odbilo je dati Mariji K. status žrtve unatoč nepravomoćnoj presudi protiv dvojice vojnih policajca 72. bojne VP-a kojom su osuđeni na zatvorske kazne. Sastavni dio tog spisa je i iskaz koji je Marija K. 2001. godine dala video linkom iz suda u Nevadi. Detaljno je opisala  zlostavljanja kroz koja je prošla tijekom zatočeništva.

Odvjetnik Petar Bačić, zastupnik Marije K., predao je zahtjev za priznavanje statusa žrtve Mariji K. pola godine prije no što su vojni policajci osuđeni. Ministarstvo je svoju odbijenicu temeljilo na jednoglasnom stavu Povjerenstva za utvrđivanje statusa žrtve silovanja u Domovinskom ratu koje je zaključilo da se ne radi o seksualnom nasilju u smislu Zakona o žrtvama silovanja. 

Sporno im je bilo što oštećena nije priložila medicinsku dokumentaciji i što nije u Hrvatskoj kako bi svojim svjedočenjem pokušala promijeniti odluku Povjerenstva.

O iskazu oštećene ni riječi?!

Upravni sud je, pak, zaključio da Ministarstvo branitelja nije na potpun i nesumnjiv način utvrdilo sve činjenice bitne za donošenje odluke. Iz njihovog rješenja nije jasno zbog čega nije poklonjena vjera navodima iz optužnice u odnosu na seksualno zlostavljanje Marije K., dok u nalazu i mišljenju Povjerenstva, kao i u obrazloženju rješenja, nema ni riječi o zapisniku s iskazom Marije K., koji je također bio priložen uz optužnicu Županijskog državnog odvjetništva u Splitu protiv dvojice vojnih policajaca. 

Upravni sud smatra da je Ministarstvo branitelja moglo zatražiti dopunu dokumentacije i podataka, što je predviđeno Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja statusa i prava žrtve seksualnog nasilja u Domovinskom ratu te Pravilnikom o ustrojstvu i načinu rada Povjerenstva za žrtve seksualnog nasilja. Štoviše, čak je i predviđeno da stranka izjavu može dati na adresi gdje boravi ili drugom prikladnom mjestu ukoliko se ne može odazvati pozivu Povjerenstva. 

U konkretnom slučaju to nije napravljeno.

Pravobraniteljica sumnja u diskriminaciju po nacionalnoj i spolnoj osnovi

U ponovljenom postupku Ministarstvo bi trebalo otkloniti procesne nedostatke i utvrditi pravo stanje stvari imajući u vidu cjelokupnu dokumentaciju. Presuda Upravnog suda je pravomoćna i protiv nje žalba nije dopuštena.

Za slučaj se inače zainteresirala i Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova koja je zbog sumnje u diskriminaciju po nacionalnoj pripadnosti o svemu izvijestila i pučku pravobraniteljicu Loru Vidović. Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova zatražio je od Ministarstva hrvatskih branitelja svu dokumentaciju vezanu za slučaj, kao i razloge zbog čega nisu priznali status žrtve Mariji K.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.