Ministarstvo smijenilo Anitu Nosić, ali ona i dalje ostaje načelnica Lovreća

Foto: Facebook

ANITA NOSIĆ i dalje je načelnica Općine Lovreć, bez obzira na to što je promijenila mjesto prebivališta i tako po sili zakona izgubila funkciju načelnice.

"Načelnica dolazi na posao, naša Općina funkcionira, računi se plaćaju, poslovi idu dalje, rade i naši komunalni djelatnici i viši referent za komunalne poslove, također i voditeljica i koordinatorica programa 'Zaželi' koje su ujedno ovlaštene i za provođenje ostalih projekata u općini. Čekaju se daljnje upute od Ministarstva uprave za ovu nastalu situaciju", stoji u dopisu Općine Lovreć koji su poslali na upit Slobodnoj Dalmaciji.

Prijavila se u Zagrebu zbog APN-a

Podsjetimo, HDZ-ova načelnica je pomoću kredita koji preko APN-a subvencioniraju porezni obveznici kupila stan u Zagrebu. Riječ je inače o HDZ-ovki koju je DORH spominjao kao jednu od četiri žene koje je prisluškivao Milijan Vaso Brkić, no ta je prijava protiv Brkića odbačena. 

Ona je u zagrebačkom kvartu Špansko kupila stan od 57,4 kvadrata, za što je digla 600.000 kuna. Kredit je podignut 2017. godine, a mjesečno za njega izdvaja 1768 kuna. Jednako toliko iznosi i subvencija APN-a koja joj se isplaćuje od kraja 2018. Dakle, pola mjesečne rate plaćaju joj porezni obveznici, a da sve nije otkriveno, to bi činili još dvije godine s obzirom na to da subvencija ukupno traje tri godine. 

Gotovo 1800 kuna već više od godinu dana, dakle, porezni obveznici plaćaju za stan koji je kupila u Zagrebu iako zapravo živi u Lovreću, gdje je i načelnica, u očevoj vili s bazenom. Stan je u Zagrebu kupila kako bi imala gdje biti kad poslovno dolazi u Zagreb.

Zakon o lokalnim izborima

Pravila APN-a propisuju obvezu prijave na adresi za koju je dobivena subvencija u roku od mjesec dana, pa se tako i morala prijaviti u Zagrebu. No, problem je u Zakonu o lokalnim izborima. U članku 80., "Prestanak mandata", lijepo stoji u stavku 1., dijelu pod rednim brojem 4 - "Ako mu prestane prebivalište s područja jedinice, danom prestanka prebivališta prestaje i mandat." 

Znači, Nosić koja je funkciju načelnice preuzela 23. svibnja 2017. godine, prema dostupnim podacima, odjavila je prebivalište u Lovreću 11. prosinca 2018. godine i prijavila se u Zagreb sve do 10. lipnja 2019., odakle se opet 'vratila' u Lovreć. Po Zakonu o lokalnim izborima automatizmom gubi tu dužnost, premda Ministarstvo uprave taj datum piše 7. veljače 2020. godine, kada su doznali za ovu aferu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.