Zašto su Rafalei opet poskupjeli?

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

PREMA objašnjenju koje smo danas dobili od Ministarstva financija, dodatnih 30 milijuna eura, koliko bi trebali platiti 12 francuskih borbenih aviona Rafale, uopće ne spada u nabavku borbenih zrakoplova. Naime, kako tumači ministarstvo Zdravka Marića, obuka za pilote, putni troškovi, izgradnja infrastrukture za nove zrakoplove uopće se ne tiče novih Rafalea!? No, krenimo redom.

>> Rafalei su opet poskupjeli, ovog puta za 30 milijuna eura 

Pred posjet francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Zagrebu i potpisivanje ugovora za kupnju 12 francuskih borbenih aviona Rafale, hrvatska javnost saznala je da su francuski borbeni zrakoplovi poskupjeli za dodatnih 100 milijuna eura. Ispostavilo se da cijena za borbene avione više nije 999 milijuna eura, nego 1.1 milijardu eura. 

Opet poskupjeli zrakoplovi

 "Cijena nabave višenamjenskog borbenog aviona, kao što smo i ranije komunicirali, iznosi 999 milijuna eura odnosno 7.527.481.560 kuna. Ukupni iznos koji je jučer komuniciran na sjednici Vlade uz dogovorenu cijenu obuhvaća i iznos PDV-a koji se sukladno Zakonu mora obračunati na novu robu i usluge te se u konačnici uplaćuje u Državni proračun Republike Hrvatske. Usto je u cijeli iznos uračunata i klauzula o očekivanoj indeksaciji cijena", poručio je MORH u odgovoru oko tog prvog povećanja cijene.

No jutros smo objavili, pozivajući se na specijalizirani portal Obris, da su borbeni zrakoplovi poskupjeli za dodatnih 220.5 milijuna kuna, odnosno oko 29.5 milijuna eura.

"Ako se tih 1.155 milijardi eura šestogodišnjeg otplatnog plana usporedi s ciframa vidljivim iz samih proračunskih dokumenata Ministarstva financija koji se odnose na period 2021. (rebalans) do 2024. (prijedlog proračuna za 2022. s projekcijama za 2023. i 2024. godinu), tu se vidi još jedno povećanje zacrtanih novaca za posao kupovine francuskih borbenih aviona", objavio je Obris, dodajući da je daljnji porast cijene posla na hrvatskoj strani vrijedan još 220.515.404 kune u prve četiri godine otplate francuskih borbenih aviona.

MORH nas uputio na Ministarstvo financija

Od Ministarstva obrane zatražili smo pojašnjenje povećanja cijene, no uputili su nas da pitamo u Ministarstvu financija za detalje nabavke borbenih zrakoplova. Marićevo ministarstvo tvrdi kako zapravo cijena nabave višenamjenskog borbenog aviona nije promijenjena.

"Cijena nabave višenamjenskog borbenog aviona iznosi 999 milijuna eura. Ukupni iznos koji je komuniciran na sjednici Vlade uz dogovorenu cijenu obuhvaća i iznos PDV-a koji se sukladno zakonu mora obračunati na novo proizvedenu robu i usluge koje Ministarstvo obrane uplaćuje u Državni proračun Republike Hrvatske", kažu iz Ministarstva financija. No, ako je tome tako, odakle sada razlika od dodatnih 30 milijuna eura? Iz Ministarstva financija imaju spreman odgovor. 

Obuka pilota nije dio cijene za borbene zrakoplove!?

"Razlika koju navodite u iznosima između Odluke Vlade o višegodišnjem financiranju i prijedloga Financijskog plana Ministarstva obrane Republike Hrvatske za projekt višenamjenskog borbenog aviona odnosi se na troškove službenih putovanja osoblja koje će biti upućeno na obuku, adaptaciju i izgradnju infrastrukture i operativne troškove aviona kada dođu u Hrvatsku, čiji iznos uključuje i PDV", stoji u odgovoru Ministarstva financija. 

Ukratko rečeno, obuka osoblja, adaptacija i izgradnja infrastrukture za zrakoplove nisu ušli u ukupnu cijenu Rafalea jer su to sve - dodatni troškovi. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.