Ministarstvo krivo koristi pravilo zbog kojeg su učenici na maturi razbijali glavu

Screenshot: Ministarstvo znanosti i obrazovanja

MATURANTE je jučer na ispitu državne mature izludilo pitanje o tome piše li se pravilno "ekosavjetnik" ili "eko-savjetnik", ali se čini da ni samo Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne zna koji je točan odgovor. 

Naime, maturant Gimnazije Antuna Vrančića u Šibeniku Ivo Šarić primijetio je kako je Ministarstvo u jednoj objavi imalo pogrešku u naslovu. Objavu možete vidjeti OVDJE

Kako piše srednja.hr, njemu je tu objavu pokazala prijateljica Natalija iz iste gimnazije nakon što je pretraživala koje sve riječi sadržavaju prefiks "eko" te naletjela na spornu objavu Ministarstva. 

"Takve greške, ako ćemo se već držati pravopisa, ne bi se smjele događati jednom Ministarstvu obrazovanja. Ministarstvo se u svojoj objavi koristilo upravo spojnicom (eko-sustav) pa se zato pitam jesu li ipak oba načina ispravna (ekosavjetnik i eko-savjetnik)", rekao je maturant. 

Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, rekao je kako se u pitanju svih prefiksoida riječi pišu sastavljeno, pa tako i "ekosustav". 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.