Ministar Ćorić: Ne odustajemo od ugradnje razdjelnika

Screenshot: Dnevnik.hr

MINISTAR zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić bio je gost Dnevnika Nove TV.

Na pitanje novinara vezano za ugradnju razdjelnika u stanovima, Ćorić je kratko i jasno odgovorio kako od razdjelnika - neće odustati.

Kako ćete riješiti problem razdjelnika? Kada?


"Još jedan od problema koji su slučajno došli i do ove vlade, odnosno do mene kao ministra. Prema informacijama kojima raspolažem oko 102 tisuće kućanstava ima ugrađene razdjelnike. 50-ak tisuća kućanstava nema ugrađene razdjelnike. Želim naglasiti da ne postoje nedvojbeni dokazi o štetnosti, odnosno o negativnim posljedicama ugradnje razdjelnika. Rješenje ovog problema vidimo u izmjenama i dopunama zakona o toplinskoj energiji i pravilnika kojima ćemo urediti ovo pitanje, tehniku ugradnje, kontrole i niza drugih pitanja po pitanju razdjelnika. Koncept ugradnje razdjelnika nije koncept od kojeg se u ovom trenutku odustalo", kazao je Ćorić.

Studija potvrdila kako su razdjelnici neisplativi

>> VELIKA STUDIJA POTVRDILA Razdjelnici nisu isplativi, Ministarstvo najavljuje novi zakon

Podsjetimo, ugradnja razdjelnika topline ekonomski je neisplativa, glavni je zaključak studije o ekonomskoj isplativosti razdjelnika predstavljene u travnju ove godine u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. U ministarstvu su tada najavljivali izradu novog zakona o toplinarstvu kojim se trebala riješiti problematika razdjelnika, ali i uvesti red u cjelokupni sustav toplinarstva.

Tada je najavljeno i donošenje novog zakona o toplinarstvu, koji je trebao obuhvatiti niz pitanja vezanih za cjelokupni sustav toplinarstva. Kako sada stvari stoje - sve je ostalo onako kako je bilo.

Ono što je stanare u samom početku privuklo da ugrade razdjelnike bila su obećanja predstavnika suvlasnika u zgradama, tvrtki upravitelja zgrada i tvrtki koje su trebale ugraditi razdjelnike, da će računi za grijanje biti manji do 30 posto, ali i aktualni zakon koji je za stanove bez ugrađenih razdjelnika, a koji se griju na centralno grijanje na toplanu ili zajedničku kotlovnicu, predvidio novčanu kaznu od 10 do 50 tisuća kuna.

Ono što stanarima prije same ugradnje razdjelnika nije bilo rečeno jest to da će ukupna potrošnja toplinske energije biti naplaćena prema očitanoj potrošnji u kotlovnici, odnosno podstanici, pa će manje račune dobiti samo i inače topliji stanovi na povoljnijim lokacijama, dok će drugi stanovi (kojih je znatno više) dobiti jednake, a nerijetko i znatno veće račune za grijanje. Topliji su stanovi uvijek oni koji imaju manje vanjskih, rubnih zidova i koje griju i susjedni stanovi, kao i stanovi iznad i ispod njih.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz razdjelnike, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: razdjelnici.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.