Milinovićev doprinos turizmu: Korčulani donirajte nam pola milijuna kuna ako želite Hitnu pomoć!

KORČULANE je usred sezone dočekalo neugodno iznenađenje. Josip Podbevšek, ravnatelj korčulanskog Doma zdravlja i šef tamošnjeg HDZ-a, javno je odaslao apel za spas Hitne pomoći. Pozvao je Korčulane da dobrovoljnim prilozima skupe gotovo pola milijuna kuna! Pomozite Hitnoj da ona pomogne vama, postao je moto akcije. Nevjerojatno!

Hitnoj u Korčuli za postojeći standard nedostaje 478 tisuća kuna!

"Postojeća organizacija rada hitne medicinske pomoći u Korčuli je iznad standarda kojeg financira Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Razlika između ugovorenog i ostvarenog na godišnjoj razini iznosi oko 478 tisuća kuna, ovisno o broju hitnih slučajeva tijekom godine. Ono što je iznad standarda, a nije ugovoreno sa Hrvatskim zavodom svakodnevno je rad dvije medicinske sestre u dvije smjene tijekom dana te zamjene kada liječnik, sestra ili vozač odlaze u transport, a na njihovo mjesto dolazi zamjena koju Dom plaća kao prekovremeni rad", naveo je u otvorenom pismu dr. Podbevšek. 

Milinović ne da ni za ginekologa, internistu, pedijatra...

Osim 24-satne hitne pomoći, Korčulani moraju tako sami financirati i ginekologa, pratnju babice u transport rodilja i trudnica, dolazak interniste, pedijatra i drugih specijalista u hitnim slučajevima, koje Zavod financijski ne pokriva.

"Donošenjem Zakona o fiskalnoj odgovornosti naša je dužnost da poslujemo bez gubitka te da organizaciju službe svedemo na ono što je financijski ugovoreno sa Hrvatskim zavodom. Kako želimo radi naših života i sigurnosti održati postojeću organizaciju, moramo skupiti novac donacijama", obrazložio je Podbevšek.

Mali Dubrovnik bez Hitne?!

Za Korčulane je vijest o novoj standardizaciji bila potpuni šok. Treba znati da Korčula sa okolnim mjestima, poput Žrnova, Lumbarde i Račišća predstavlja veliku konglomeraciju s više od 5 tisuća stanovnika, dok u sezoni istok otoka posjeti stotinjak tisuća turista. Na stranici Ministarstva turizma navodi se tako da je Korčulu u prvih 10 mjeseci prošle godine samo sa kruzera posjetilo 72 tisuće gostiju! Njima ne treba Hitna pomoć?

Korčula u turističkom svijetu figurira kao mali Dubrovnik. I ona ima bogato povijesno naslijeđe, kuću Marka Pola, mjesto je održavanja velike pomorske bitke između Venecije i Genove, riječ je o pravoj jadranskoj atrakciji, koja je usred sezone ostavljena bez cjelodnevne Hitne pomoći. Kakva pljuska turizmu!

F1 zaobilaznica do Blata

Korčulani su ogorčeni, po novome bi hitni slučajevi trebali u 30 kilometara udaljeno Blato, na drugi kraj otoka! A Blato je kako znamo, rodno mjesto tajnika HDZ-a Branka Bačića, koji je tijekom svog boravka u Zagrebu za svoje napravio čuda. Dovoljno se samo provesti zaobilaznicom Smokvice i Čare, koja je puštena u promet prije par godina. Mogu se komotno i bolidi Formule 1 dovesti na nju... Ipak i da je najbolja, cesta do Blata ne može zamijeniti standard zdravstvene usluge na koju su Korčulani i njihovi gosti godinama navikli.

Korčulanski obračun u HDZ-u

Sumnjamo da se Podbevšek predao bez ispaljenog metka, pa ipak mu je sin Joško svojedobno bio šef tajne službe, što svakako nije bez značaja. No, Bačić je trenutno u samom vrhu vladajuće stranke. Kao osoba od najvišeg povjerenja predsjednice Kosor mogao je makar Blatu osigurati ono što Korčula nema. U HDZ-ovskom obračunu kraći je kraj tako izvukla Korčula, grad toliko poznatiji i posjećeniji od Blata. U ovoj situaciji, kada svatko svakome u HDZ-u može izmaknuti stolicu i poslati ga kod Bajića, Milinović svakako nije imao ništa protiv ideje tajnika Bačića...

Vrijedi se možda ovom prilikom podsjetiti one kolektivne psiho seanse koju je Jaca početkom prošlog mjeseca priredila u splitskoj ACI marini. Govorilo se o turizmu. Sve u superlativima. Da je u Korčuli tako kritično s Hitnom, nitko se nije sjetio spomenuti... Nije Jaci do loših, nego samo do dobrih vijesti. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.