Milanovićevi ministri sad su Bandićevi "žetončići". To govori sve o Milanoviću

Foto: Pixsell/Fah/Nikola Cutuk/Patrik Macek/Marko Lukunic

ZAGREBAČKI gradonačelnik i USKOK-ov optuženik Milan Bandić postao je ključni koalicijski partner HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića zahvaljujući sakupljanju zastupnika u svojem saborskom klubu, koje je u jednoj izjavi novinarima opisao kao svoje “žetončiće”.

Najnoviji članovi kluba stranke Milan Bandić 365 odnosno najnoviji Bandićevi “žetončići” su bivši SDP-ov zastupnik Siniša Varga, koji je bio ministar zdravlja u vladi Zorana Milanovića, te Milanka Opačić, koja je u Milanovićevoj vladi bila potpredsjednica.

Milanovićev ministar zdravlja ušao u stranku Milana Bandića
 

Varga je prvo prije nekoliko mjeseci napustio SDP i klub te stranke u saboru, pa se neko vrijeme pravio da je nezavisni zastupnik, ali je većinom glasao za zakonske prijedloge Plenkovićeve vlade. U ožujku je tako glasao za suludi HDZ-ov Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma koji su silom htjeli progurati prije europskih izbora.

Kada su ga novinari upitali zašto je to učinio, Varga je ponudio ovaj odgovor: “Kad sam postao nezavisni zastupnik, rekao sam da ću glasati sukladno savjesti. Vrlo sam pomno sudjelovao u raspravama te proučio zakonske prijedloge koji su bili na glasovanju i nisam vidio ni jedan sporan, koji nije sukladan interesima građana Hrvatske."

Tada u ožujku se još prenemagao oko toga da on nije dio vladajuće većine, inzistirajući da će glasati “samo za one zakone za koje smatra da su u interesu građana Hrvatske." No kad je nedavno trebalo u saboru potvrditi Plenkovićeve nove ministre, Varga je bio među 81 zastupnikom koji su za njih glasali. Sada je službeno postao član Bandićevog kluba, konačno prekinuvši šaradu o tome kako je neovisan i vođen samo interesima građana RH, a prethodno se učlanio i u Bandićevu stranku. Za to je nagrađen pozicijom predsjednika Upravnog vijeća Hitne medicinske službe grada Zagreba.

To nije prva osoba iz kruga Milanovićevih najbližih suradnika i stranačkih kolega koja je u ovom sazivu pretrčala iz SDP-a i opozicije u klubove saborske većine, većinom kod Bandića, u manjoj mjeri u klub HNS-a.

Slučaj Tomislava Sauche, Milanovićeve desne ruke

Prvi visokoprofilni prebjeg iz SDP-a u redove Plenkovićeve saborske većine bio je Tomislav Saucha, dugogodišnji član SDP-a i predstojnik Ureda premijera u vrijeme dok je na čelu vlade bio baš Milanović. Saucha je bio njegov osobni izbor za najbližeg suradnika, s kojim je na poslu provodio skoro svaki dan, a i prije toga se ovaj nekad mladi i ambiciozni pravnik trudio biti od koristi Milanoviću. Dobro upućeni izvori u odnosu u SDP-u ističu da je u vrijeme kad se Milanović tek kandidirao za predsjednika stranke, baš Saucha bio organizator sastanka s Forumom mladih, koji su na tim stranačkim izborima bili ona prevaga koja je Milanoviću donijela pobjedu i priliku da preuzme stranku. Kasnije mu je navodno po potrebi i čuvao djecu, dok su Milanovića “boljele prepone” od sjedenja u opozicijskim klupama sabora.

Saucha je nakon što je postao saborski zastupnik - zahvaljujući tome što ga je Milanović stavio na mjesto na listi SDP-a odnosno tadašnje Narodne koalicije koje garantira ulazak u sabor - bio suočen s optužnicom USKOK-a te je u vrlo sumnjivim okolnostima pretrčao u Plenkovićevu većinu, u jednom trenutku svojim glasom doslovno spasivši opstanak Plenkovićeve vlade u krizi koja je uslijedila zbog raskida koalicije s Mostom. Sada je vjerni i pouzdani dio Plenkovićeve glasačke mašinerije u saboru.

Slučaj Milanke Opačić, Milanovićeve potpredsjednice vlade

Krajem listopada prošle godine svoje prelazak u klub Milana Bandića objavila je i zastupnica Milanka Opačić, koja je u Milanovićevoj vladi bila potpredsjednica i ministrica socijale. 

"Djelovat ću i dalje kao socijaldemokratkinja. Odlučila sam se na ovo jer je u saboru vrlo teško djelovati kao pojedinac. Kada ste u klubu, puno je lakše ako uvjerite svoje članove kluba u neku ideju, onda s tom idejom i prolaziti u hrvatskom saboru. Evo, ulazim samo u klub i ostajem nezavisna zastupnica", objašnjavala je Opačić svoje pretrčavanje Bandiću i u Plenkovićevu saborsku većinu, a vrhunac njenog izlaganja novinarima svakako je bila izjava da ju je Bandić vrbovao tako što joj je “donio buket cvijeća i time je zadovoljna”.

Smiješeći se, rekla je još da će "glasati prema svojoj savjesti i podržavati samo projekte koji su u korist građana Hrvatske". Opačić su u floskulama ponešto omeli novinari koji su joj rekli da u saboru postoje samo vladajući i oporba pa se na njih obrecnula. 

"Ne, to ste vi koji stalno ljude dijelite i stavljate u neke ladice. Mogu biti saborska zastupnica koja će glasati od projekta do projekta. Da, mogu", rekla je samodopadno Opačić i dodala kako misli da nije prevarila birače. Iako nedvojbeno je, ali očito ima džon-obraz.

Opačić je sve mjesecima uvjeravala da je neovisna zastupnica

U međuvremenu je Opačić doživjela i da je Bandić javno ponižava. Baš ju je neki dan spomenuo na konferenciji za medije, opisavši je kao svoje političko dijete, koje je “vodao za rukicu”, ali da ona od njega nije ništa naučila. No teško je imati sućuti za Opačić, jer sama je izabrala biti Bandićev “žetončić” i pristala da on s njom briše pod u javnosti.

Milanka Opačić desetljećima je bila jedno od prepoznatljivih političkih lica SDP-a, iako se teško može reći zašto. Opačić se, naime, nikad nije mogla pohvaliti nekim konkretnim rezultatima u korist građana. U SDP se učlanila 1990., a za članicu direkcije SDP-a izabrana je 1992. U nekoliko navrata bila je članica Glavnog odbora SDP-a i njegova potpredsjednica u dva mandata. Potpredsjednica stranke postala je 2004. i ponovno 2008., kada je na tu dužnost bila izabrana na 11. konvenciji SDP-a.

Diplomirala je politologiju, a u stranačkoj hijerarhiji se polako uspinjala dok je strankom upravljao Ivica Račan. Za njen pravi politički procvat zaslužan je, ili možda bolje reći - odgovoran, Zoran Milanović koji ju je gurnuo u prvi plan stranačke i nacionalne politike te postavio za svoju potpredsjednicu u vladi.

I Opačić se, poput Varge, mjesecima prenemagala da je ona nezavisna zastupnica koja se u Bandićevom klubu našla maltene isključivo zato što joj je poklonio buket cvijeća, no danas je objavljeno da je i ona postala članica Bandićeve stranke.

Slučaj Ane Komparić-Devčić, koju je Milanović tri puta uveo u sabor

Iz saborskih redova SDP-a je u ovom mandatu bilo još prebjega, poput Zdravka Ronka i Marija Habeka, no ne treba zaboraviti na još jednu zastupnicu kojoj je Milanović “izmislio” političku karijeru. To je Ana Komparić-Devčić, koja je krajem prošle godine također pretrčala Bandiću u klub i postala njegov “žetončić”. 

Komparić-Devčić je (bila) politička anonimka iz Rijeke, koja je na prošlim izborima dobila smiješnih 408 preferencijalnih glasova, no zahvaljujući tome što ju je Milanović dobro pozicionirao na listi Narodne koalicije ušla je u sabor. To joj je, za nepovjerovati, čak treći mandat u saboru, u koji je prvi put ušla još 2011. godine, ali je od tada, pa sve dok nije objavljeno da postaje Bandićev “žetončić”, nisu uspjeli zapamtiti ni najpažljiviji saborski izvjestitelji. 

U ovom sazivu sabora joj se uopće nije dalo raditi te se nije baš pojavljivala ni na sjednicama ni na glasanju. Postavila je u dvije godine samo jedno zastupničko pitanje, a na glasanje je došla 43 puta, dok je saborski prosjek 74.

Zajedničko svim ovim zastupnicima koji su nedvojbeno i besramno izdali vlastite birače (i politička uvjerenja, ako su ih imali) je da su svi na ovaj ili onaj način kadrovski porod aktualnog predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića. Bez Milanovića Varga nikad ne bi bio ni ministar ni saborski zastupnik, Opačić ne bi bila potpredsjednica i saborska zastupnica, Saucha ne bi bio saborski zastupnik, kao ni Komparić-Devčić itd.

Milanović se, naravno, ne osjeća odgovornim

Milanović je o nekima od njih bio upitan, no - pomalo u skladu sa svojim dosadašnjim političkim djelovanjem - prihvatio je tek ograničenu odgovornost. Na pitanje Hine o svim tim prebjezima u zagrljaj Bandića, Plenkovića i HNS-a, Milanović je odgovorio sljedeće: “Saucha je bio predstojnik ureda predsjednika vlade, nije bio stranački dužnosnik, ali je godinama bio u SDP-u. On je svoj čovjek, nije moja instalacija, kakve gledamo danas u vladi i uredu premijera. Isto se odnosi na Milanku Opačić, na Zdravka Ronka... To ne odobravam, to je splet niza okolnosti, ali o tome će vam reći jedino oni. Oni su u SDP-u dulje od mene, iza njih stoji nekakav staž i rezultati u radu u stranci, koji su neke učinili meni doslovno nužnim izborom. Teško mi sve to pada. Što se Varge tiče, uistinu ne znam zašto je to napravio, nemam odgovor, to čak smatram vlastitom odgovornošću. Žao mi je zbog toga." 

Ukratko, jedino je za Vargu preuzeo odgovornost, ostalo nema veze s njime i njegovim kadrovskim procjenama, smatra Milanović.

Ipak, teško je izbjeći zaključak da svi ti oportunisti i prodane duše, godinama Milanovićevi ministri i najbliži suradnici, definitivno nešto govore i o samom Milanoviću i njegovoj sposobnosti kadroviranja, koja je uvijek više išla u pravcu odabira poslušnih umjesto sposobnih. Varga, Opačić i ostali sada su samo našli drugog šefa kojem će se klanjati i od kojih će očekivati imenovanje na pozicije i ostale privilegije, ono što im je prethodno omogućavao Milanović. Kojemu takvi ljudi očito nisu smetali dok su služili njemu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.