Mesić: Oduprimo se agresivnim, grubim i plitkim pokušajima revizije povijesti

BIVŠI hrvatski predsjednik i počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Stjepan Mesić je povodom Međunarodnog dana sjećanja na holokaust poslao otvoreni poziv hrvatskoj javnosti da se "odupre agresivnim, grubim i plitkim pokušajima revizije povijesti čemu svjedočimo iz dana u dan".

Upozorio je da je i Hrvatska bila područje na kojem se odigrao holokaust u čemu su sudjelovali predstavnici, "od onih najviših do neposrednih izvršitelja", ustaške vlasti koja je uspostavljena "milošću okupatora". "To jest tamna, najtamnija stranica naše povijesti, ali to je naša povijest i mi nemamo pravo nijekati je, ili relativizirati zločine počinjene u ono vrijeme", piše Mesić u priopćenju.

"Reafirmirati antifašizam"

"Ne smijemo nasjedati floskulama onih koji bi željeli da nakon gotovo sedam desetljeća sjena zaborava prekrije sve što se događalo u vremenu Drugoga svjetskog rata, u prvome redu sustavno likvidiranje Židova, Srba, Roma, a potom i Hrvata - neistomišljenika ustaške vlasti", dodaje Mesić. Upozorava da takvi tvrde kako reafirmiranje vrijednosti antifašizma i održavanje uspomene na žrtve fašizma nije ništa drugo nego vraćanje u povijest i obnavljanje sukoba ustaša i partizana. "Ništa netočnije od toga!", piše Mesić.

Smatra da se antifašizam mora reafirmirati kroz politiku, medije, sustav obrazovanja, kao civilizacijsko i ljudsko opredjeljenje, koje nema veze s onim stranačkim. "Predugo smo čekali da to napravimo, previše smo šansi propustili, previše smo prostora dali, i dajemo još uvijek, povijesnim revizionistima, antisemitima, šovinistima i propovjednicima međunacionalne i međureligijske mržnje. Njima treba jednom za uvijek reći: to što radite, neće proći! I tako se valja i ponašati, od razine državne politike, preko novinara i nastavnika, odnosno odgajatelja mladih, pa do poslovičnih običnih ljudi", piše Mesić.

"Međunarodni dan sjećanja na holokaust, zločin kakav se nikada prije nije dogodio i koji se nikada ne bi smio ponoviti, prava je prilika da se to kaže", zaključuje bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.