Foto: Index
IZVJEŠĆE u kojemu stoji kako je konzumacija crvenog mesa "vjerojatno kancerogena" za ljude, dok se prerađevine od crvenog mesa smatraju kancerogenima podigle su buru u javnosti.
Provjerili smo kako je to utjecalo na mesare. Obišli smo Dolac i Branimirovu tržnicu i stav svih mesara je isti, "To su najobičnije gluposti", kažu. Mnogi od njih smatraju da bi već pola svijeta izumrlo da je to istina jer tvrde kako su mnogi doživjeli visoku starost unatoč tome što su redovito jeli upravo mesne prerađevine poput špeka, kobasica i šunke.
> Otvoreno: Ne treba raditi paniku i pretjerani strah među pučanstvom oko hrane
> Proizvođači mesa uzvraćaju udarac: Studija o kancerogenosti mesa je "groteskna"
> Sve što trebate znati o prerađevinama od crvenog mesa koje uzrokuju rak
> Potvrdio WHO: Kobasice, šunka i slanina izazivaju rak
"To je takva glupa propaganda, u javnost se daju takve dezinformacije. Ljudi bi već pomrli da je to što kažu istina. Normalno da neke prerađevine imaju kancerogena svojstva ako ih ne rade kako spada. Bolje bi bilo da se javnost upozna s tim kakvo sve meso uvozimo. Ono što je u Europi škart to prodaju nama. Mogu vam reći kako sam razgovara o toj temi s kupcima i da su ljudi već zasićeni tim glupostima. Ajde barem je u svemu tome pozitivno što ljudi ne vjeruju u takva izvješća. Ne znam samo kome je u cilju da tako izlaze u javnost", rekao nam je mesar s Dolca.
Njegov kolega pak smatra da će izvješće prema kojem su crveno meso i njegove prerađevine kancerogene, napraviti zlo.
"Ako ćemo gledati realno pola planeta ne bi bilo živo. Mnogi su odrasli upravo na špeku i kobasicama. Na selima se godinama to jede svakodnevno. Žalosno je da se te vijesti samo tako prenose bez ikakvih pravih dokaza. Imali smo i aferu s ptičjom gripom i kravljim ludilom pa ništa od svega, a samo su štetu nanijeli. Ovo su gluposti. Vjerujem da je to lobij iz vrha države da upropaste domaću proizvodnju. Nekome je u interesu da se samo uvozi, a što sve uvozimo je sramota. Prije kad ste ušli u trgovinu obućom sve je mirisalo na kožu, a danas vam se želudac digne od kineske plastike koja se prodaje. No, samo je važno da uvozimo", rekao nam je vidno iznervirani mesar.
"Hoće nam i Uskrs zabraniti, zamislite ga bez šunkice"
Pitali smo ga i je li mu pala prodaja i spominju li kupci tu vijest rekao je da pitaju, ali da ne vjeruju.
"Možda će nam malo pasti prodaja, ali čisto sumnjam. Ljudi će i dalje jesti sve od špeka do pršuta. Možda će jedino manje količine kupovati. No, kaj ćemo sad, hoćemo ljudima Uskrs zabraniti. Zamislite taj blagdan bez šunkice", rekao je mesar.
Treći se također složio s njima, tvrdeći kako ljudi jedu crveno meso milijun godina.
"Prije 30 godina se izbacivala svinjska mast, a sad se opet uvodi. Sve treba jesti umjereno i nema brige. Ljudi ispituju, ali se ne boje", dodao je mesar.
Jedna mesarka rekla nam je kako je odrasla na selu i da su njeni preci godinama imali kolinje i uglavnom su se jeli suhomesnati proizvodi pa su kaže, doživjeli duboku starost.
"Nemam riječi, ovo mi je istovremeno presmiješno i pretužno. Kupci se samo smiju na ove informacije o mesu. Vjerujemo kako nam to ništa neće utjecati na prodaju. Pitam se samo da li ti znanstvenici znaju o čemu pričaju", rekao nam je njezin kolega.
Sa susjednog štanda mesar je samo dobacio kako su ljudi živjeli i po 100 godina, a hranili se redovno pršutom i špekom.
Na Branimirovoj tržnici ista priča. Mesari tvrde kako su to sve nebuloze i da od toga nema ništa. Ljudi će tvrde kao i do sad jesti sve te proizvode.
"Ženi koja ide na kemoterapiju doktor je savjetovao da jede špek"
Jedna mesarka koja radi već 37 godina taj posao rekla nam da ni kupci ne vjeruju u te priče.
"Normalno da komentiraju. Čuli su to na vijestima pa nas pitaju, ali recimo primjera radi, godinama mi dolazi žena koja se sad liječi od raka. Ide na kemoterapije i njoj je doktor savjetovao da jede upravo špek jer je pun proteina. Bitno je da mi znamo što prodajemo, imamo sve potrebne certifikate, druga je stvar s uvoznim prerađevinama, tko zna kako i što oni rade s mesom", rekla je.
Njen susjed s Branimirca koji također godinama radi kao mesar i bavi se proizvodnjom suhomesnatih proizvoda istaknuo je kako je 90 posto uvjeren u to da je ovo nečija patka.
"Svake godine u isto vrijeme i to baš pred kolinje izađu vijesti koje štete mesnoj industriji. Imali smo ptičju gripu pa kravlje ludilo pa ono s roštiljanjem, stalno nešto. Pa jedu kravice i telci svašta. Kad malo ozbiljnije pogledamo pa sve oko nas je kancerogeno. Pogledajte malo čime sve špricaju vinograde pa voće i povrće. Sve je oko nas s nekim kancerogenim svojstvima i opet ljudi jedu. Istina otkako je objavljena ova vijest da nas kupci stalno ispituju, ali i dalje kupuju. Neće nitko postići da sad svi prestanemo jesti špek i kobasice. To nećete vidjeti", zaključio je mesar.
Porazgovarali smo i s nekoliko građana koje smo zatekli u kupnji kod mesara. Svi tvrde da takve vijesti ne mogu biti istinite.
"To ste vi novinari krivi, što svašta pišete. Samo stvarate dramu. Jest ćemo i dalje špek", rekli su nam mnogi i uredno nastavili s kupovinom mesnih proizvoda.